Myrskyntapainen rajuilma

Wikiaineistosta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

[Lähde: Päivälehti 12.3.1890 sivu 3]

Myrskyntapainen rajuilma riehui täällä eilen aamusta iltaan saakka, ollen äkäisimmillään noin keskipäivän aikaan. Pitkiin aikoihin ei Helsinki ole semmoisessa ryöpäkässä ollut. Niin se puisteli ja jyryytti ovia ja katukylttejä, että melkein luuli ukkosen pauhaavan, - ja mukanaan se vei kuin itse paholainen mitä vaan irti sai. Kattolevyjä se kiskoi irti ja lennätti maahan, särki ovia muutamissa korkeammissa rakennuksissa, paiskasi kumoon niitä onnettomia, joiden oli kadulla liikkuminen, katkoi ja sotki telefoonilankoja j. n. e. Melkeinpä istui kuin "karusellissa", kuin hevosellakin ajoi.

Meteoroloogisen keskiaseman tekemien havaintojen mukaan oli tuulen voima k:lo 7 a. p. 5 Beaufortin skaalaa, mutta nousi sitte niin että se k:lo 1:den aikaan oli jo 10. Mutta oikeastaan se lienee ollut vieläkin suurempi, katsoen siihen että met. keski aseman havainnot tavallisesti näyttävät vähä heikompaa tuulta, kuin mitä korkeilla ja aukeilla paikoilla oikeastaan on käynyt.

Iltasella rajuilma lauhtui norakaksi vesisateeksi ja vihdoin yön tultua, kun se jo oli ehtinyt kaiken äkänsä purkaa, se tyyntyi kokonaan, selkeni ja avasi yli nukkuvan kaupungin mitä ihanimman talvisen tähtitaivaan.