N. Idmanin väärinkäytösten seuraukset 2

Wikiaineistosta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


N. Idmanin väärinkäytösten seuraukset.


Rikosasiainkomisariukselle ei tahdota antaa tietoja
pankin tarkastuksen tuloksista.


  Eilen kertoi Tamp. San., että poliisitutkinto pankinjoht. Idmanin asiassa viivästyy sen vuoksi, että rikosasiain komisarius Alasmaa ei vielä ole pankilta saanut tarvittavia tietoja pankin tarkastuksen tuloksista.

Mikäli me olemme kuulleet pitää tämä Tamp. S:n tieto paikkansa ja matkustikin tuomari Alasmaa eilen Hämeenlinnaan pyytämään, että lääninhallituksessa ryhdyttäisiin asian johdosta toimenpiteisiin.

Näyttää muuten siltä niinkuin Idmanin jutussa vielä tapahtuisi samoin kuin Hämeenläänin palovakuutusyhtiön toimitusjohtajan Onni Jokisen jutussa, nim. että raastuvanoikeus määrää asiakirjat tarkastettaviksi.

Vekseliprotestit.

Eilen protesteerasi Yhdyspankki tilanomistaja E. Wahrenin Ylöjärveltä hyväksymän ja pankinjoht. N. Idmanin asettaman 10,000 n.[1]

Eräs avoin kysymys.

Osotteeksi siitä miten vakavalta kannalta Yhdyspankkia hyvin lähelläkin olevat henkilöt tämän asian ottavat, lainaamme tähän viime sunnuntaisen U. S:n yleisön osastossa olleen senaattori Kaarlo Castrenille osotetun ja nimimerkillä "Osakkeiden omistaja" varustetun kirjoituksen:

"Kun pankinjohtaja Idmanin ennen meidän oloissamme kuulumattomat kavallukset tulivat tunnetuiksi ja suuri pelko valtasi osan Suomen Yhdyspankin osakkeiden omistajoita tapahtuman mahollisesti niille tuottamasta vahingosta, niin rauhoitti osaksi mieliä tieto siitä, että Te pankin tilintarkastajana matkustitte heti Tampereelle pankin osakkaiden etuja valvomaan. Jokainenhan muisti millä tarmolla Te vuosi sitten tähän verraten vähäpätöisessä vaan surullisen kuuluisassa Valimon jutussa valvoitte vahingon kärsineiden etuja ja olitte ehdottomasti sitä mieltä, että johtokunnan ja hallintoneuvoston on vastattava ei ainoastaan omaisuudellaan se vahinko, minkä heidän alaisensa johtaja on matkaan saattanut, vaan myöskin persoonallisen vapautensa menettämisellä niistä rikoksista, joita johtaja tai heidän alaisensa virkailijat on tehnyt. Varma luottamus Teihin, että oikeuden kultainen vaaka tulee suurissa rikoksissa ja suuria henkilöitä kohtaan kädessänne yhtä virheettömästi toimimaan vähensi suuresti silloin sanotun pelon vaikutusta.

Nyt kun Teidän ensimäinen selostuksenne pankin vahingoista on ilmestynyt puolinaisena ja hämäränä, pyydän kohteliaimmin Teiltä kysyä eikö todella vielä voitu määritellä sen persoonallisen luoton suuruutta, jonka pankki oli Idmanille antanut ja jonka se myöskin syrjästä katsojan mielestä tulee tappiona kärsimään, vai mistä syystä sitä ei ilmoiteta? Oletteko todella varmasti vakuutettu, että pankin sanotussa konttorissa olisi kaikki asiat olleet järjestyksessä vielä viime huhtikuun tarkastuksessa kuten on ilmoitettu. Vielä tahdon kysyä eikö tässä tapauksessa ole mielestänne johtokunta ja hallintoneuvosto velvollinen ainakin korvaamaan sen vahingon, minkä Idman kavalluksillaan on pankin osakkaille tuottanut? — Mistään perusteellisesta tarkastuksesta sanotussa pankissa noin kuulumattomien petoksien ollessa ei mielestäni voitane vakavuudella ollenkaan puhua.

Nämä selvitykset osakkeiden omistajain ja tallettajain rauhoittamiseksi ovat mielestäni mitä pikimmin annettavat."

Poliisilaitoksesta kadonneet Idmanin rahat.

Eilen ilmoitti poliisimestari Blåfield saapuneensa Hämeenlinnasta, jossa sanoi olleensa pyytämässä, että lääninhallituksen puolesta määrättäisiin joku henkilö pitämään tutkintoa niiden sanomalehdissä poliisilaitoksesta kadonneiksi kerrottujen Idmanin 200 mk. johdosta.

Poliisimestarin ilmoituksen mukaan onkin läänin hallituksessa luvattu ryhtyä pyydettyyn toimenpiteeseen. Milloin tutkinto pidetään, siitä ei vielä ole tietoa.


Lähde[muokkaa]

Aamulehti keskiviikko 1.1.1913 s. 4.


Tallentajan huomautukset[muokkaa]

  1. sic