Siirry sisältöön

N. Idmanin väärinkäytösten seuraukset 4

Wikiaineistosta


N. Idmanin väärinkäytösten seuraukset.


Poliisilaitoksesta kadonneet 200 mk.


  Eilen piti lääninsihteeri S. Holpainen poliisilaitoksessa tutkinnon Idmanin 200 mk. jutun johdosta. Tutkinnon tulosta ei lääninsihteeri kuitenkaan vielä ole ilmoittanut vaan on hän ensin tahtonut jättää pidetyt pöytäkirjat y. m. lausunnot kuvernöörin harkittavaksi ja päätettäväksi.

Lääninsihteerin yksityinen mielipide, jonka hän sai kuulusteltuaan poliisimestaria, rikosasiainkomisario Alasmaata, ylikonstaapeli Huupposta, neiti Dubatsheffia ja tuomari Soiviota on se, että koko juttu on aivan aiheeton ja on se johtunut siitä, että poliisimestari piti vähemmän soveliaana, että vangitulta henkilöltä talteenotetut rahat säilytettäisiin joissakin enemmän tai vähemmän varmoissa pöytälaatikoissa ylikonstaapelin takana, jota varten poliisimestari otti rahat omaan huostaansa ensi tilassa jättääkseen ne rikosasiain komisariukselle, mutta mitä asianlaadun vähempään törkeyteen nähden heti jäi tekemättä ja joka sitten hänen myöhemmin tapahtuneen matkansa vuoksi vielä pari päivää viivästyi.

Samoin on tieto siitä, että poliisimestari olisi pyytänyt heti varoja Idmanin pesän uskotulta mieheltä tuomari Soiviolta Idmanin tarpeisiin lääninsihteerin ilmoituksen mukaan aivan perätön, sillä tämä pyyntö oli koskenut Idmanin vastaista ylläpitoa senjälkeen kun Idmanin huostassa olleet vähät varat olisivat loppuun kulutetut.

Tutkinnon loputtua tarkasti lääninsihteeri koko poliisilaitoksen muutkin varat ja ilmoitti hän tilien ja kassan olevan kaikin puolin järjestyksessä.

Idmanin kuulustelu.

Eilisessä poliisikuulustelussa tutkittiin niitä lainoja, joiden vakuuksia on kadonnut pankista. Näiden lainojen yhteissumma tekee n. 4 milj. mk.

Tämän ja eilen mainitsemamme summien lisäksi sisältyy Idmanin kavalluksiin ja väärennyksiin vielä seuraavat erät: Puhdasta rahaa kassasta 1,446,000 mk., postilähetysvekselit 200,000 mk., kassakreditiivi 438,000 mk., juokseva tili 42,000 mk. ja pääomatili 89,000 mk. Nämä numerot eivät kuitenkaan ole aivan lopullisia.

Vekseliprotestit

Eilen protesteerasi Yhdyspankki toiminimi K. P. Ruuskasen hyväksymän ja kauppaneuvos Fr. Björkqwistin asettaman 200,000 mk. vekselin.

Toiminimi K. P. Ruuskasen alaikäisten omistajain holhoojat eivät ole kuitenkaan katsoneet voivansa lunastaa vekseliä ilman oikeudenkäyntiä, koska N. Idman ollessaan toiminimen hallinnon puheenjohtajana oli vilpillisesti hankkinut itselleen toiminimen tunnusteen ja täyttänyt sen holhoojain tietämättä, eikä holhouslautakuntakaan ollut antanut velan ottoon suostumustaan.


*


Yhdyspankin osakkeet pörssissä.

Arvopaperipörssissä Helsingissä myytiin eilen 30 kpl. Yhdyspankin vanhoja osakkeita, joista 10 kpl. à 212 mk. ja 20 kpl. à 213. Pankin vanhojen osakkeiden loppunoteeraus oli 213—213: 50 ja uusien osakkeiden loppunoteeraus 207—208: 50. Mitään muita kauppoja ei pörssissä eilen tehty.


Lähde[muokkaa]

Aamulehti lauantai 4.1.1913 s. 2.