N. Idmanin väärinkäytösten seuraukset 7

Wikiaineistosta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


Uutisia Tampereelta ja lähiseuduilta.


N. Idmanin väärinkäytösten seuraukset.


Poliisikuulustelu.


  Eilen kuulusteltiin muutamia Idmanin jutun yhteydessä mainittuja henkilöitä. Viranomaiset ovat kuitenkin jyrkästi kieltäytyneet antamasta kuulustelusta mitään lähempiä tietoja.

Fedi Idmanin saamamiesten kokous.

Eilen illaksi kutsuttuun kokoukseen oli saapunut suuri määrä agronoomi Fedi Idmanin saamamiehiä. Kokouksessa neuvoteltiin asiasta laajalti ja näytti siltä, kuin olisi toiveita sovinnosta. Mihinkään lopulliseen tulokseen ei kokouksessa päästy, koska pesän asemasta ei ollut täyttä selvyyttä. Luultavasti tullaan ennen pitkää pitämään uusi kokous tai koetetaan yksityisten neuvottelujen tietä saada sovitteluja aikaan.

Hatanpään kartano.

Mikäli olemme kuulleet, on asiat kehittymässä siihen suuntaan, että Hatanpään kartano tulee kaupan. Jos ja mikäli asia näin on, niin siinä tapauksessa ymmärtääksemme vaaditaan Tampereen kunnalta myöskin tavallista enemmän kaukonäköisyyttä ja kykyä järjestämään asiansa niin, että kaupungin edut tulevat parhaimmalla tavalla valvotuiksi.

Vekseliprotestit.

Eilen protesteerattiin täällä m. m. seuraavat vekselit: Liljeroosin hyväksymä ja Alb. Snellmanin asettama 16,000 mk. vekseli, protestin ottaja Yhdyspankki; Rob. Wittingin hyväksymä ja R. Wesanderin asettama 13,000 mk. vekseli, protestin ottaja Yhdyspankki; Rob. Wittingin hyväksymä ja R. Wesanderin asettama 20,000 mk. vekseli, protestin ottaja Yhdyspankki; R. Wesanderin hyväksymä ja sahanomistaja A. W. Hagenin asettama 26,000 mk. vekseli, protestin ottaja Yhdyspankki; Fedi Idmanin hyväksymä ja Nils Idmanin asettama 6,000 mk. vekseli, protestin ottaja Yhdyspankki sekä Ivar Wennerstrandin hyväksymä ja Alb. Snellmanin asettama 4,500 mk. vekseli, protestin ottaja Yhdyspankki.

Uusi konkurssi.

Eilen Turun raastuvanoikeudelle jättämässään kirjelmässä on siviili-insinööri  R o b e r t   W i t t i n g  pyytänyt saada luovuttaa omaisuutensa velkojainsa tyydyttämiseksi, lausuen samalla, että hän pankinjohtaja Nils Idmanin konkurssissa tulee kärsimään niin suuria tappioita, ettei hän voi tyydyttää kaikkia velkojiaan. Kirjelmän mukana seurasi pesäluettelo, josta kävi selville, että pesässä on varoja 358,255:45, epävarmoja saatavia 44,000 ja velkoja 390,925 markkaa. Omaisuuden joukossa 130,000 mkn arvosta Nils Idmanin velkasitoumuksia.

Muuan kysymys.

Eilisessä U. S:ssa on julaistuna seuraava senaattori Kaarlo Castrenille osotettu ja nimimerkillä "Toinen osakkeiden omistaja" varustettu kirjotus:

Tässä lehdessä on jo aikaisemmin viitattu sen kertomuksen epätäydellisyyteen ja hämäryyteen, jonka olette antanut Yhdyspankin Tampereen konttorissa toimittamastanne tarkastuksesta. Mitään vastausta ei Teiltä vielä ole kuulunut silloin tehtyihin kysymyksiin. Kun muistaa sen suuremmoisen innon, jota osotitte eräässä tunnetussa jutussa saadaksenne eräitä henkilöitä tuomituiksi toisen tekemistä petoksista, esiintyen mitä suurimman tunnontarkkuuden ja ankarimman moraalin kannattajana, tuntuu asia oudostuttavalta. Eikä suinkaan vähennä tieto siitä, että Te olette ollut myöskin Yhdyspankin 1911 vuoden tilien tarkastajana, tunnettuna juristina ja kokeneena pankkimiehenä.

Ette voine kieltäytyä vastaamasta seuraaviin kysymyksiin.

1) Kertomuksessanne olette ilmoittanut pankin "bruttotappiona" Idmanin kavallusten ja väärennysten summan 8,612,871: 40 mk:aa. Miksi ette kuitenkaan ole antanut mitään, edes summittaisia tietoja sen luoton suuruudesta, joka oli myönnetty Idmanille ja hänen tukemilleen, osaksi jo maksunsa lakkauttaneille liikkeille.

2) Eikö Idmanin vastuunalaisuus vuoden 1911 tileissä ollut luonnottoman suuri? Ettekö siitä tilintarkastuksessa huomauttanut?

3) Olette aikaisemmin antanut mitä jyrkimmän tuomionne vekselivekseliveijauksesta. Ettekö tilintarkastajana tehnyt muistutusta siitä suuremmoisesta apuvekselijärjestelmästä, joka on Tampereella ollut käytännössä Idmanin ja eräiden liikkeiden y. m. välillä ja jonka piti olla sitäkin silmiinpistävämpi, kun ei Idman itse ollut varsinainen liikkeenharjoittaja?

4) Jo aikaisemmin mainitsemastani jutussa katsoitte johtokunnan jäsenet ja tilintarkastajat vastuunalaisiksi toimitusjohtajan petoksista. Katsotteko nytkin pankin johtokunnan jäsenet ja tilintarkastajat — siis itsennekin — vastuunalaisiksi Idmanin väärennyksistä ja kavalluksista?


Apulaisjohtajaksi Yhdyspankin Tampereen konttoriin


  valitsi pankin johtokunta toissapäivänä oikeusneuvosmies  G u s t a f   W a l d é n'in Tampereelta.


Lähde[muokkaa]

Aamulehti torstai 9.1.1913 s. 3.