Siirry sisältöön

Neuvoja pikkutytöille

Wikiaineistosta
Neuvoja pikkutytöille

Kirjoittanut Mark Twain
Vuodelta 1867, suomentanut Matti Järvinen.


Kilttien pikkutyttöjen ei pitäisi soittaa suutaan opettajilleen jokaisen turhanpäiväisen loukkauksen vuoksi. Sellaiseen kostoon tulisi turvautua vain poikkeuksellisen kärjistyneissä olosuhteissa.

Jos sinulla ei ole muuta kuin sahajauhoilla täytetty räsynukke, kun taas yhdellä hyväosaisemmista pikku leikkitovereistasi on kallis posliininukke, sinun tulisi silti osoittaa häntä kohtaan ystävällisyyttä. Eikä sinun pitäisi yrittää pakottaa häntä väkisin vaihtamaan nukkea, jollei omatuntosi oikeuta sitä ja jollet tiedä pystyväsi siihen.

Sinun ei pitäisi koskaan ottaa pikkuveljesi ”purukumia” häneltä pois väkisin; on parempi sitouttaa hänet siihen lupaamalla ensimmäiset kaksi ja puoli dollaria, jotka löydät kellumasta jokea pitkin jauhinkiven päältä. Vilpittömän yksinkertaisena, mikä on tälle elämänjaksolle luontaista, pikkuveli pitää sitä täysin reiluna vaihtokauppana. Kaikkina maailman aikakausina tämä verrattoman vakuuttava sepitelmä on houkutellut tyhmän pikkulapsen taloudelliseen onnettomuuteen ja perikatoon.

Jos katsot joskus tarpeelliseksi ojentaa veljeäsi, älä ojenna häntä mudalla – älä koskaan, älä milloinkaan heitä häntä mudalla, koska se tärvelee hänen vaatteensa. On parempi polttaa häntä vähän kuumalla vedellä, sillä silloin saavutat halutut seuraukset. Varmistat sen, että hänen välitön huomionsa kiinnittyy opetuksiin, joita painat hänen mieleensä, ja samalla kuumalla vedellä on taipumus poistaa epäpuhtaudet hänestä ja mahdollisesti tahrat ihosta.

Jos äitisi käskee sinua tekemään jotakin, on väärin vastata, ettet tee sitä. On parempaa ja kauniimpaa uskotella, että teet äitisi pyynnön mukaan, ja sitten jälkeenpäin toimia kaikessa hiljaisuudessa parhaaksi katsomallasi tavalla.

Sinun tulisi pitää mielessä, että olet kilteille vanhemmillesi velkaa ruoan ja etuoikeuden saada pysyä kotona koulusta, kun teeskentelet olevasi sairas. Joten sinun tulisi kunnioittaa heidän pieniä ennakkoluulojaan ja suhtautua huumorilla heidän pieniin oikkuihinsa ja suvaita heidän pieniä heikkouksiaan, elleivät ne ala ahdistaa sinua liikaa.

Kiltit pikkutytöt osoittavat aina selvää kunnioitusta vanhuksia kohtaan. Sinun ei pitäisi koskaan ”viisastella” vanhuksille, elleivät he ”viisastele” sinulle ensin.