Siirry sisältöön

Nils Idmanin konkurssi

Wikiaineistosta


Nils Idmanin konkurssi.


Pesässä on varoja 3,633,119:52 ja velkoja 17,854,576:26.
Etuoikeudettomille saamamiehille tultanee jakamaan vain 2—3 %.


  Eilen pidetyillä Kangasalan ja Messukylän pitäjäin välikäräjillä jättivät ent. pankinjohtaja Nils Idmanin konkurssipesän uskotut miehet varatuomarit Yrjö P u l k k i n e n ja Vilho S o i v i o kihlakunnanoikeudelle luettelon Idmanin konkurssipesän tilasta. Pesäluettelo osotti varoja olevan 3,633,119: 52 ja velkoja 17,854,576: 26. Kun Idman itse on vangittuna ja sitäpaitsi syytettynä rikoksista, joista seuraa kansalaisluottamuksen menettäminen, ei hänellä itsellään ollut tilaisuutta vannoa pesäluetteloa oikeaksi, minkä vuoksi tuomarit Pulkkinen ja Soivio valallaan vahvistivat pesäluettelon, ilmoittaen samalla, että Idman, jonka tarkastettavaksi pesäluettelo valmiina oli jätetty, oli sen johdosta tehnyt sen huomautuksen, että pesäluettelossa löytyvään Suomen Yhdyspankin Idmanin rikoksiin perustuvaan saatavaan, 8,612,871: 40, sisältyy myöskin monen yksityisen henkilön ja liikkeen ilmoitavat[1] saatavat, joten siis Idmanin mielestä monet erät, yhteensä noin 2 milj. mark., olivat tulleet kaksinkertaisesti merkityiksi, jotapaitsi I. oli tahtonut huomauttaa, että pankkien saataviin sisältyi suuret määrät vekselisitoumuksia, joissa hän ei ollut varsinaisena vekselivelallisena, vaan joihin hän itse oli merkinnyt muitten henkilöitten puolesta auttaakseen näitä luoton saantiin.

Pesän omaisuussummat on tullut näinkin korkeaksi sen johdosta, että varojen puolelle myöskin on merkitty I:n lukuisat arvokkaat osakkeet, mitkä kuitenkin ovat pantatut useimmiten miltei täydestä arvosta, joten niistä karttuu vain pieni ylijäämä etuoikeudettomille saamamiehille. Lopullinen etuoikeudeton velkamäärä vähenty siis kyllä myöskin vastaavassa suhteessa, mutta toiselta puolen on mainittava, että I:n takaussitoumuksia ei ole merkitty velkojen joukkoon. Näinollen arvelevat uskotut miehet, mikäli nyt saattavat pesän tilaa arvostella, että etuoikeudettomille saamamiehille saattaa jako-osinkoa karttua 2—3 %. Pieniä saatavia ei siis kannata konkurssissa valvoakaan.

Valvonta tässä konkurssissa tapahtuu Kangasalan ja Messukylän pitäjäin käräjillä Kangasalan kirkonkylässä ensi kesäkuun 20 p. ennen klo 7 illalla.


Lähde[muokkaa]

Aamulehti torstai 13.2.1913 s. 3.


Huomautukset[muokkaa]

  1. pitää olla ilmoittamat