Paimion kirkko palanut poroksi

Wikiaineistosta
Paimion kirkko palanut poroksi.

Eilen illalla syttyi klo 1/2 5 tienoissa palamaan Paimion vanha kirkko. Tuli sai alkunsa kamiinan peltitorvista, jotka olivat vanhat ja huonot. Kirkkoa pestiin paraillaan ja olivat pesijättäret sytyttäneet kamiinaan tulen. Pitäjässä ei ole mitään varsinaista palokuntalaisjärjestöä ja kun vettä oli kaukaa haettava, ennätti tuli päästä niin suureen vauhtiin, että sitä ei enää voitu sammuttaa.

Myöhemmin ilmoitetaan:

Kirkko oli rakennettu puusta ja lienee ollut noin 130 vuotta vanha ja oli vakuutettu Pohjolassa 3,500 markasta. Irtaimistosta saatiin pelastetuksi vain yksi kynttiläkruunu. Kirkon vieressä olevalla hautausmaalla sijaitseva Rehbinderin sukuhautarakennus saatiin suurella vaivalla pelastetuksi, samoin kirkosta erikseen oleva torni. Palaneen kirkon kaluston joukossa mainittakoon hyvin vanha, sirosti leikattu saarnatuoli. Kirkko oli aikoinaan Paimion emäkirkkona.

[Lähde: Uusi Suometar 28.5.1909 sivu 4]


____________________


Paimion kirkko palanut poroksi.

Eilen illalla syttyi klo puoli 5 tienoissa palamaan Paimion puinen, toista sataa vuotta vanha St. Jakobin kirkko. Tuli sai alkunsa kamiinan peltitorvista, jotka olivat vanhat ja huonot. Kirkkoa pestiin paraillaan ja olivat pesijättäret sytyttäneet kamiinaan tulen. Pitäjässä ei ole mitään varsinaista palokuntalaisjärjestöä ja kun vettä oli kaukaa haettava, ennätti tuli päästä niin suureen vauhtiin, että sitä ei enää voitu sammuttaa.

Myöhemmin ilmoitetaan:

Kirkko oli rakennettu puusta ja lienee ollut noin 130 vuotta vanha ja oli vakuutettu Pohjolassa 3,500 markasta. Irtaimistosta saatiin pelastetuksi vain yksi kynttiläkruunu. Kirkon vieressä olevalla hautausmaalla sijaitseva Rehbinderin sukuhautarakennus saatiin suurella vaivalla pelastetuksi samoin kirkosta erikseen oleva torni. Palaneen kirkon kaluston joukossa mainittakoon hyvin vanha, sirosti leikattu saarnatuoli.St. Jakobin kirkko oli aikoinaan Paimion emäkirkkona.   u.

[Lähde: Helsingin Sanomat 28.5.1909 sivu 5]


____________________


"Pyhän Jaakopin kirkko" Paimiossa palanut.

Eilen klo puoli viiden ajoissa iltapäivällä syttyi Paimiossa lähellä Viksbergin kartanoa Piikkiöstä Sauvoon päin johtavan maantien varrella oleva "Pyhän Jaakopin kirkko" palamaan ja meni tunnin kuluessa poroksi.

Kirkossa oli eilen siivottu ja samalla pidetty tulta uunissa. Jossakin kohden savupiipussa on nähtävästi ollut vika, josta tuli pääsi irti. Väkeä kyllä saapui paikalle sikäli kun kerkisi, mutta kun kirkko on hieman yksinäisellä paikalla, ehti tuli saada niin suuren vallan, että pelastustoimenpiteet olivat turhat. Ainoa, mitä palavasta kirkosta saatiin pelastetuksi, oli eräs kynttiläkruunu.

Kirkon vieressä olevan vapaaherrallisen Rehbinder-suvun perhehaudan katto syttyi myöskin tuleen, mutta saatiin se kuitenkin sammutetuksi.

Kellotapuli myöskin pelastui.

Palanut kirkko oli vakuutettu palovakuutusyhtiö Pohjolassa 3,500 markasta.

"P. Jaakopin kirkko" on luultavasti Paimion seurakunnan vanhin kirkko. Arvellaanpa ensimäisen kirkon rakennetun tälle paikalle lähes 700 vuotta takaperin. Ennen on sitä nimitetty "Seitsemän pitäjän kirkoksi" syystä, että sanotaan muinoin sinne kokoontuneen kansaa seitsemästä pitäjästä jumalanpalvelusta pitämään arvattavasti etenkin P. Jaakopin päivänä. Joka tapauksessa on kirkko keskiajalta, vaikka tietysti silloin tällöin, viimeksi n. 130 vuotta takaperin, siinä onkin täytynyt tehdä melkoisia korjaustöitä. V. 1693 ja 1722 sitä vielä mainitaan kappelina.

Kirkon palaneesta omaisuudesta mainittakoon erityisesti vanha, muinaistieteellisessä suhteessa varsin arvokas saarnastuoli, jota monet kerrat on koetettu saada Turun kaupungin historialliseen museoon mutta seurakunta ei ole siihen suostunut.

Tämäkin tulipalo on siis vakavana huomautuksena siitä kuinka tärkeätä on saada arvokkaat muinaismuistot talteen jonnekin historialliseen museoon, jossa ne hävitykseltä turvattuina voivat entistä laajemmalle katselijakunnalle kertoa menneistä ajoista.

[Lähde: Turun Sanomat 28.5.1909 sivu 3]