Pankinjohtaja Nils Idmanin kavallukset 2

Wikiaineistosta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


Pankinjohtaja Nils Idmanin
kavallukset.


Väärinkäytösten syistä

puhuttaessa lienee ensiksikin mainittava se suuri liikekeinottelu, jota hra Idman on osakkeilla harjoittanut. Tämä keinottelu vei hänet rahanetsintään, jossa täytyi käyttää kalliita välikäsiä. Hyväntekeväisyys, josta on kerrottu kauniita esimerkkejä, ei näyttelle suurtakaan osaa kukistumisen syissä. Sen sijaan lienee katsottava hra Idmanilta puuttuneen käsitys rahan arvosta. Hän leikitteli rahojen kanssa, antoi niitä harkitsematta — siitä vaikeudet.

Tämän yhteydessä mainittakoon, että näiden väärinkäytösten ansioksi on luettava myöskin se että Yhdyspankin Tampereen konttorissa on pitemmän aikaa vallinnut alituinen rahapula. Niinpä ei sieltä sattumoisin voinut saada käteistä 15 tuhatta markkaa y.m., vaikka oli syytä edellyttää käteisen kassan olevan hyvinkin suuren.

Yhdyspankin Tampereen konttorin johtajaksi

on hra Idmanin sijaan toistaiseksi määrätty pankin pääkonttorin apulaisjohtaja, varat. J. O. Wasastjerna.

Pankin tarkastusta

kaikessa laajuudessaan toimittaa parhaillaan tuomari J. O. Wasastjerna. Yksityiskohtaisempia tietoja tarkastuksen tuloksista on hän ilmoittanut voivansa antaa kuitenkin vasta parin viikon kuluttua, sillä vasta silloin voidaan ensi tarkastus saada loppuunsuoritetuksi. Sen on hän jo nyt saanut selville, että varsinkin parin viime viikon kuluessa Idman on aivan epätoivon vimmalla harjoittanut pankissa petoksia kaikilla mahdollisilla tavoilla. Mitä tulee niihin henkilöihin, jotka Idmanin tähden syyttömästi tulevat kärsimään, tulee pankki tekemään kaikkensa heidän asemansa selvittelyjen helpottamiseksi, mutta joka tapauksessa on pelättävissä suuria taloudellisia romahduksia.

Kansallis-Osake-Pankki ja herra Idmanin kavallukset.

Mikäli asiantuntevalta taholta on ilmoitettu, ei pankinjohtaja Idman ole Kansallis-Osake-Pankin kanssa ollut liikeväleissä, joten ainakaan tämä pankki ei tule kärsimään Tampereen tapahtumien johdosta.

Yhdyspankin osakkeet laskevat edelleenkin.

Helsingin arvopaperipörssissä vallitsi eilen vielä samanlainen painunut mieliala kuin edellisenäkin päivänä Tampereella sattuneen tapauksen johdosta. Yhdyspankin vanhojen osakkeitten ostokurssi oli 220 mk. ja myyntikurssi 225 mk., niitten oltua edellisenä päivänä 226 ja 237. Uudet osakkeet merkittiin eilen 216 ja 220, ostokurssin ollessa 220. Myyntejä ei tapahtunut.

Väärinkäytökset ennenkuulumattomia.

Pankinjohtaja N. Idmanin väärinkäytökset ovat ennenkuulumattomia Suomessa. Hra Idman on käyttänyt johtamaansa pankkia yksityisenä kassanaan. Hän on käyttänyt pankin varoja ja arvopapereita omiin tarkoituksiinsa ja on hän tätä varten käyttänyt myöskin Yhdyspankin nimeä toisissa pankeissa.

Hän on sekoittanut pankin asiat siihen määrään, että pankin tarkastajat ovat aivan hämmennyksissään ja kuten jo olemme maininneet, vasta pitkän ajan kuluttua saadaan asiat selville.

Hra Idman ei ole pankin kassaholvista anastanut ainoastaan sellaisia vakuuksia, jotka ovat panttina hänen omasta lainoistaan vaan on hän myöskin anastanut muiden lainanottajain vakuuksia. Erittäin haluttuja ovat hänelle olleet Pohjoismaiden osakepankin osakkeet, joita pankin kassaholvista on kadonnut tuhatkunta kappaletta.

Tarkastuksessa on huomattu joukko uusia vekseliväärennyksiä.


Lähde[muokkaa]

Aamulehti lauantai 7.12.1912 s. 3.