Pankinjohtaja Nils Idmanin pankkikavallukset 2

Wikiaineistosta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


Pankinjohtaja Nils Idmanin pankkikavallukset.


Idmanin sitoumukset Suomen Pankin Tampereen konttorissa.


  Pankinjohtaja Nils Idman on sitoumuksissa Suomen Pankin Tampereen konttorissa 1,688,000 markasta. Summasta on 380,000 mk. hra Idmanin hyväksymiä vekseleitä ja 585,000 mk. hra Idmanin asettamia vekseleitä sekä 673,000 markan hypoteekkilaina. Kuitenkaan ei pankin tappiot tulle huomattaviksi sen vuoksi, että useimmat niistä henkilöistä, jotka ovat kirjoittaneet itsensä näihin hra Idmanin vekseleihin, ovat vakavaraisia ja hypoteekkilainasta annettujen panttien arvo on suurempi kuin laina.

Kuten alussa oletettiin, ei hra Idmanilla ole ulkomaalaisia liikesuhteita juuri nimeksikään. Tätä todistavat se, että ulkomaille ei ole havaittu lähetetyn mitään rahalähetyksiä. Sitäpaitsi eivät hra Idmanin liiketuttavat tiedä mitään tällaisista lähetyksistä ja itse ei hra Idman omaa kielitaitoa.

Hra Idmanin panttaamat väärät talletustodistukset nousevat hra Idmanin oman tunnustuksen mukaan 650,000 markkaan.

Idmanin väärinkäytöksistä johtuneet vekseliprotestit.

Eilen protesteerasi Tampereen Osakepankki pankinjohtaja Alb. Snellmanin asettaman ja kiinteimistöosakeyhtiö Commercen tunnustaman 2,500 mk. vekselin. Niinikään, protesterasi[1] sama pankki eilen erään 8,300 mk. vekselin, jossa asettajana oli pankinjohtaja Alb. Snellman ja tunnustajana leipuri E. Laurentjeff.

Vekseleitä Idmanin kuolinpesän laskuun.

Niiden monien väärinkäytösten lisäksi, joita jo on tullut mainituksi Nils Idmanin vekselihuijauksista, kerrotaan edelleen, että Idman on kirjoittanut vekseleitä isävainajansa kuolinpesänkin puolesta ja myynyt niitä omaan pankkiinsa. Ihmetellä vaan täytyy keinojen moninaisuutta ja mahdollisuutta.

Idmanin oveluus.

Eräältä tilanomistajalta Tampereen läheisyydessä oli Idman saanut sitoumuksen 40,000 markan vekseliin. Jonkun päivän perästä soitti Idman tilanomistajalle, että hän siivotessaan lompakostaan ja taskuistaan pois tarpeettomia papereita, jotka viskasi uuniin, hän arvatenkin oli polttanut vekselinkin, koska se oli häneltä kadonnut. Hän pyysi siis ystäväänsä kirjoittamaan uuden vekselin samalle määrälle ja tämä tekikin niin. Nyttemmin on kuitenkin alkuperäinenkin vekseli ilmestynyt.

Väärennetyt talletustodistukset.

Väärennettyjä talletustodistuksia, jotka ovat Idmanin tekaisemia, on havaittu olevan noin 650,000 markan arvosta. Pankki lunastaa kaikki ne talletustodistukset, jotka muodollisesti ovat oikeita.

Idmanin raha-asiat Suomen Pankissa.

Suomen Pankissa tiedetään olevan Idmanin tunnustamia vekseleitä 380,000 markan arvosta sekä hänen asettamiaan vekseleitä 585,000 markan määrästä. Näitä paitsi on hänellä pankista 673,000 markan hypoteekkilaina. Vekseleissä on suuri joukko taattuja nimiä ja hypoteekkilainan vakuus on enemmänkin kuin riittävä.

Erehdyttävä tieto.

Eilinen Hbl. kertoi m. m., että Yhdyspankki olisi protestannut kolme hra Idmanin asettamaa ja asianajaja A. Alanderin tunnustamaa vekseliä, kukin määrältään 10,000, 100,000 ja 75,000 mk. Tämä tieto on erehdyttävä. Mainituista vekseleistä on ainoastaan ensiksimainittu hra Alanderin tunnustama ja protestin ottaja oli Vaasan osakepankki, jolla oli siitä hra Idmanin antamat vakuudet.

Yhdyspankin vuositilin tarkastajat

ovat puheenjohtajakseen valinneet senaattori Kaarlo Castrenin. Hra Castren on matkustanut Tampereelle tutustuakseen asemaan sekä selvittääkseen milloin tilintarkastajain työ sopivimmin voi alkaa paikalla.


Toiminimi Fr. Björqwist lakkauttanut maksunsa.


Eilen lakkautti maksunsa yksi Tampereen suurimpia ja vanhimpia siirtomaatavarain tukku- ja vähittäisliikkeitä toiminimi Fr. Björkqwist.


Lähde[muokkaa]

Aamulehti perjantai 13.12.1912 s. 3.


Tallentajan huomautukset[muokkaa]

  1. sic