Sähkövalaistus Viipurin kaduille

Wikiaineistosta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sähkövalaistus Viipurin kaduille.


Paul Wahl ja Kumpp. on nyt tehnyt ehdoituksen ja kustannusarvion sähkövalaistukselle Viipuriin. Niitten mukaan tulisivat ent. linnoitus, Salakkalahden kaupungin osa, tärkeimmät kadut ja paikat Pietarinesikaupungissa ja Turun silta varustettaviksi yhteensä 56:lla 1,400 normaalikynttilän valovoimaisella kaarilampulla, jotka ovat 6 - 9 meetriä pitkien puisten, mutta raudalla ympäröittyjen, patsaitten päissä. Vähemmän tärkeät kadut Pietarin ja Viipurin esikaupungeissa varustettaisiin 100:lla 20 normaalikynttilän valovoimaisella hehkulampulla. Lamppujen johdot tehtäisiin hyvin isoleeratuista kuparilangoista ja varustetaisiin suojeluslangoilla estääkseen yhteen törmäyksiä telefoonilankojen kanssa ja siitä mahdollisesti syntyviä häiriöitä valaistukselle ja telefoonien toiminnalle. Nuo johdot tulevat korkeintaan 5 millimeetterin paksuiksi ja vaativat paljon vähemmän tilaa kuin kaupungissa nyt käytetyt valaistusjohdot.

Johdot ja lamput ottaa yhtiö kaupungille hankkiakseen ja asettaakseen 640 markasta kaarilampulta ja 88 markasta hehkulampulta, joten ne Viipurin kaupungille tulisivat maksamaan 44,640 mk. Kaarilamppujen valaistuksella varustaminen ja kunnossa pito tulisi maksamaan 40 p:iä tunnilta ja hehkulamppujen 5 p:iä. Olettaessa, että kaikki lamput palavat aina klo 11 yöllä ja klo 11 yhteen ainoastaan puolet niistä tulisi kustannus niistä olemaan 32,880 mk.

Klo 11 jälkeen tarvitaan vaan puolet lampuista eikä kuten nyt käytetyssä kaasuvalaistuksessa 2/3 osaa, koska vertaus kaarivalaistuksen kanssa osoittaa, että kun kaikki lamput palavat, kaasuvalaistuksella on yhteensä noin 6,000 normaalikynttilän ja ehdoitetulla sähkövalolla 80,000 normaalikynttilää s. t. s. että sähkövalo on 13 kertaa vahvempi kaasuvalaistusta.

Lamput sijoitettaisiin noin 100 - 120 meetterin päähän toisistaan; Pietarin Nevskillä, missä myöskin on ihan samanlaisia kaarilamppuja, kuin nuo tänne ehdoitetut, ovat ne noin 80 meetterin päässä toisistaan, mutta siellähän heijastus onkin vallan häikäisevä. Tampereella on 33 kaarilamppua maanpäällisillä johdoilla isoleeratuista kuparilangoista, mutta ilman suojeluslankoja vaikka valaistus niissä onkin kolme kertaa isompi kuin mitä Viipuriin on ehdoitettu.

Yllä olevaa ehdoitusta, joka parhaillaan on rahatoimikamarin harkittavana, kannatamme me puolestamme kaikin puolin jo siitäkin syystä, että kaasu ja petrooleumivalaistuskin kuuluu kaupungille maksavan vuodessa 32,000 mk. tahi siis saman verran kuin sähkövalaistuskin tulisi maksamaan ja jos kaupunki ostaisi kaasulaitoksen, tulisi se maksamaan paljoa enemmän kuin nuo 44,640 mk., joita Paul Wahl ja Kumpp. vaativat sähkön hankinnastaan ja asettamisesta.

[Lähde: Wiipurin Sanomat 20.3.1890 sivu 2]