Sairaanhoitopiirien kannanotto 1.11.2007

Wikiaineistosta

Sairaanhoitopiirien kannanotto 1.11.2007 Hoitohenkilöstön irtisanoutumiset vaarantavat potilaiden hengen ja terveyden Sairaanhoidossa tilanne odotettua pelottavampi

Sairaanhoitopiirit ovat erittäin huolissaan 19.11.2007 toteutuvien hoitohenkilöstön irtisanoutumisten johdosta. Tehy on kohdistanut irtisanoutumiset erityisesti yksiköihin, joissa hoidetaan vaativinta ja kiireellisintä hoitoa tarvitsevat potilaat. Kaikkia potilaiden henkeä uhkaavia tilanteita ei tämän jälkeen pystytä hoitamaan.

Koskaan aikaisemmin ei terveydenhuollon työtaistelua ole suunnattu samalla tavalla kuin nyt, vaan kiireellinen hoito on perinteisesti rajattu työtaistelujen ulkopuolelle. Menestyessään tällainen työtaistelumalli voi yleistyä myös muissa yhteiskunnan kriittisissä toiminnoissa.

Tähän mennessä Tehy on kieltäytynyt rajaamasta työtaistelua. Sen sijaan Tehyn taholta on tänään ilmoitettu 5. marraskuuta jätettävistä uusista irtisanomislistoista, joiden tarkoituksena on estää sairaanhoitopiireissä tehtyjen varautumissuunnitelmien toteutus.

Mikäli sovittelussa ei ajoissa päästä ratkaisuun, sairaanhoitopiirit pitävät tärkeänä, että yhteiskunnalla olisi käytettävissään keinot rajata Tehyn työtaistelua siten, että uhkaavilta ihmishenkien menetyksiltä voidaan välttyä.

Yli 12 000 Tehyn jäsentä on irtisanoutunut viroistaan ja toimistaan 19.11.2007 alkaen. Lähes kaksi kolmasosaa irtisanoutumisista kohdistuu viiteen yliopistolliseen sairaalaan: Helsingin yliopistolliseen keskussairaalaan HYKS, Turun yliopistolliseen keskussairaalaan TYKS, Tampereen yliopistolliseen sairaalaan TAYS, Kuopion yliopistolliseen sairaalaan KYS ja Oulun yliopistolliseen sairaalaan OYS.

Yliopistollisissa sairaaloissa irtisanoutuneita on 70 -100 % hoitohenkilöstöstä niissä yksiköissä, joissa hoidetaan kaikkein kriittisimmin sairaita tai välitöntä kiireellistä hoitoa vaativia potilaita. Tällaisia toimipisteitä ovat esimerkiksi aikuisten, lasten ja vastasyntyneiden teho-osastot, päivystysleikkaussalit, ensiapupoliklinikat, sydäntoimenpideosastot, synnytysosastot ja akuuttisairaanhoitoon kuuluvat kuvantamis- ja laboratoriopalvelut. Irtisanoutuneiden määrät vaihtelevat sairaaloittain, samoin niiden mahdollisuudet selviytyä tilanteesta henkilöstön sisäisillä siirroilla ja potilaiden ohjaamisella muualle hoitoon.

Varautumissuunnitelmien valmistuttuakin yliopistolliset sairaalat joutuvat toteamaan, että henkilöstömiehitys ei ole riittävä kaikkeen välttämättömään kiireelliseen hoitoon. Kaikkia potilaiden henkeä uhkaavia tilanteita ei pystytä hoitamaan 19.11.2007 alkaen

Helsingin yliopistollisessa keskussairaalassa lasten sydänleikkaustoiminta loppuu lähes kokonaan eikä päivystysvalmiutta pystytä ylläpitämään. TAYSissa sydänpotilaiden hoitoon ja dialyysitoimintaan ei vielä tässä vaiheessa ole osoitettavissa riittävästi henkilöstöä. TYKSissä kriittisin on tilanne vastasyntyneiden teho-osastolla ja KYSissä tehohoidossa yleisesti. OYSissä jäädään monien yksiköiden miehityksessä alle kriittisen rajan.

Hoitohenkilöstön irtisanoutumisten vaikutus ulottuu myös kiireellistä hoitoa laajemmalle. Syöpähoitojen aloittamista joudutaan lykkäämään ja jo aloitettuja hoitoja vähentämään. Kiireetön hoito (kaihileikkaukset, lonkkaleikkaukset jne.) loppuu viimeistään 12.11.2007 alkavalla viikolla, jotta sairaaloissa ei olisi tällaisia potilaita enää 19.11.2007. Kiireettömän hoidon "alas ajo" on jo asteittain alkanut, koska hoitohenkilöstöä pikakoulutetaan selviytymään vaativista kiireellisen hoidon tehtävistä.

Lisätietoja : toimitusjohtaja Kari Nenonen, HUS, p. 050 4279 700 sairaanhoitopiirin johtaja Pentti Silvola, Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri, 040 591 90 80 sairaanhoitopiirin johtaja Göran Honga, Vaasan sairaanhoitopiiri, 040 505 87 60

Katso myös[muokkaa]