Sisäasiainministeriön lausunto arvojärjestysehdotuksesta

Wikiaineistosta

SISÄASIAINMINISTERIÖ

HELSINGISSÄ

marraskuun 1 p:nä 1920.

N:o 3489.

Valtioneuvoston Kanslialle.


  Pyydetyksi lausunnoksi Valtioneuvoston Kansliassa laaditusta ehdotuksesta uudeksi arvojärjestykseksi saa Sisäasiainministeriö kunnioittaen esiintuoda, että Ministeriö puolestaan katsoisi välttämättömäksi, että Valtakunnan Maaherrat, jotka edustavat korkeinta hallitusvaltaa lääneissään, siirrettäisiin 3 luokasta 2:een luokkaan.

Voimassa olevain asetusten (22/6 1916, 9/9 1916 ja 26/10 1916) mukaan kuuluvat läänien pääkaupunkien, lukuunottamatta Helsinkiä ja Maarianhaminaa, sekä sen lisäksi Hangon, Tampereen, Lahden, Porin ja Kotkan poliisimestarit 7:een luokkaan (=everstiluutnantti). Ehdotuksessa ovat nämät kuitenkin asetetut 6:een luokkaan (=majuri). Turun, Tampereen, Wiipurin, Waasan ja Oulun poliisilaitokset ovat kumminkin niin suuret sekä miehistöön että kansliahenkilökuntaan nähden ja niiden päällikköiden toimi siksi vastuunalaista, ettei liene aihetta alentaa heidän entistä virka-arvoansa, vaan olisivat he siirrettävät 5:een luokkaan.

Edelleen katsoo Ministeriö vähemmän sopivaksi että kruununnimismiehet ovat otetut samaan 7:een arvoluokkaan kuin varalääninsihteerit ja varalääninkamreerit, jotka tavallaan ovat mainittuihin virkailijoihin nähden esimiehen asemassa ja joilta pätevyysehtona vaaditaan ylempi hallintotutkinto, kun sitä vastoin nimismieheksi voi tulla nimitetyksi ilman suoritettua tutkintoakin. Tämän vuoksi olisi aihetta siirtää kruununnimismiehet 8:een luokkaan.

Lääninhallituksen lääninnotario ja lääninapukamreeri sekä lääninrahastonhoitajan apulainen ovat ehdotuksessa otetut 9:een luokkaan kuuluviksi. Mutta koska niiden haltijoilta vaaditaan ylempi hallintotutkinto ja notariot ja apukamreerit tavallisesti myös ovat ylimääräisiä esittelijöitä, olisivat nämät virkailijat siirrettävät 8:een luokkaan.

Ehdotuksessa on Lääkintöhallituksen varastonhoitaja otettu 10:een luokkaan, kun sitä vastoin Tie- ja vesirakennusten ja Postihallituksen varastonhoitaja kuuluu 9:een. Mitään syytä ei liene pitää näitä eriarvoisina, minkä vuoksi ensiksimainittu virkailija siirrettäisiin 9:een luokkaan.

Samaan 10:een luokkaan sisältyy myöskin Helsingin poliisilaitoksen kanslistit. Mutta koska jokainen näistä on oman erityisen osastonsa itsenäinen johtaja (passitoimiston, tiedonantotoimiston, osotetoimiston j.n.e.), olisi täysi aihe nostaa nämät 9:een luokkaan.

Vielä olisi vanhempi komissari siirrettävä 9:stä luokasta 8:teen luokkaan sekä 10:teen luokkaan otetut muut poliisikomissarit siirrettävä 9:teen luokkaan kuin myöskin kaikki polisilaitosten sihteerit, paitsi Helsingin, ja kaikki sihteerinapulaiset siirrettävä 9:teen luokkaan.

Asiakirjat palautetaan.


Ministeri Albert von Hellens


M. Sadeniemi.


Lähde[muokkaa]

  • Kansallisarkistossa oleva valtioneuvoston kirjaajankonttorin arkiston saapuneet kirjeasiakirjat kirjeakti 309/448 KD 1919.