Siveyskysymys

Wikiaineistosta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Siveyskysymys.

Kirjoittanut anonyymi


Uskaltaisikohan tuohon aikamme arimpaan kysymykseen koskea, koska se näkyy airojenkin päitä pyörittävän?

Eipä ihmekään, sillä enhän se yksi niitä kysymyksiä, joihin ei vielä ole oikeata luontoon menevää vastausta kyetty antamaan. Jo Platon kirjassaan ”Valtio” on koettanut saada aviojärjestelmän sille kannalle, että se poistaisi nurjien siveyskäsitteitten tuottamat vauriot.

Mutta jos tarkastamme hänen järjestystään, on se kovin ankarasti sotiva meidän siveellisiä taiteitamme vastaan, joten sanomme: Emme hyväksy! Sittemmin en näistä käsitteistä puhuttu paljon, ja ovat kuitenkin aina tehdyt suunnat saaneet osakseen tuon saman tylyn ”emme hyväksy”.

Siveyskysymys hajoitti tuon niin ihanteellisen ”Kalevan Kansan”.

Siveyskysymys nosti nuoren kirjailijattaremme Elvira Villmannin maineen kukkulalle ja tuo sama kysymys on nyt syöstä hänet sieltä alas.

Yleensä ollaan tyytyväisiä niin kauan kun tyydytään moittimaan epäsiveyttä. Niin kauan kun huudetaan parjauksia epäsiveyttä vastaan, saadaan ”hyvä”-huutoja, mutta kun alkaa kuulua ääniä, että olisi tavalla tai toisella korjattava järjestystä, joka nuo nurinkurisuudet aiheuttaa, niin silloin on koskettu arimpaan ja silloin ovat valmiina huudot: ”Alas! Olet juuri siveettömyyden tuki”. Kas tässä yleinen arvostelu siveysasiasta.

Mitä muutoin itse asiaan tulee, uskaltanen sanoa ainakin omat mielipiteeni. Minä ainakaan en vielä usko, että aikainen avioliitto enempää kuin siviiliavioliittokaan kykenisi niitä epäkohtia poistamaan.

Väkijuomista voimme olla ehdottomasti raittiita, sillä elämme ilman niitäkin. Mutta sukuvietti on olemassa olomme ehto. Ja niin kauan kun sitä määrättyjen kaavojen mukaan käytetään, niin kauan myös niitä kaavoja rikotaan, olkoonpa ne sitten laadittu miten nerokkaasta tahansa. Tästä johtuu, että epäsiveyttä ei voida kokonaan poistaa ennenkun kaikki kaavat on poistettu, toisinsanoen siveyskäsitteet ovat kokonaan muuttuneet.

En kuitenkaan tahdo väittää, että ei pieniä parannuksia voitasi saada aikaan työllä ja toiminnalla. On niitäkin lääkärin ravoin tehtävä syitten poistamisella. Siis ensi työ on tarkastaa, missä ovat syyt nykyään vallitsevaan siveettömyyteen. Niitä ei ole meidän vaikea löytää, mutta sitä pahempi korjata tai parantaa, koska yhteiskuntamme vallitseva luokka ei tahdo mitään tehdä asian hyväksi.

Poistettavia syitä ovat köyhyys, väkijuomat, säätyraja y. m., sanalla sanoen kaikki yhteiskunnalliset epäkohdat. Ken tahansa työskentelee näitten epäkohtien poistamiseksi, hän myös edistää siveyttä.

Lääketieteellä on tässä asiassa myöskin suuri osa näyteltävänä. Rajaton himollisuus, jota sangen usein tapaamme molemmissa sukupuolissa, on pidettävä tautina, jolle on etsittävä lääkärin apua eikä suinkaan himojen tyydytystä, joka useimmassa tapauksessa on vaan hermoston kiihotusta.

Julius.


Lähde: Työmies 19.1.1905.