Sivu:Elinan surma.djvu/74

Wikiaineistosta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä sivu on oikoluettu


NELJÄS KUVAELMA.

Arkihuone Suomelassa. Pöydät taynnänsä juoma-astioita, permannolla pari oluttynnyriä; penkeillä viinimaljoja. Sali kirkkaasti valaistu. Sieltä kuuluu soittoa ja laulua (»Kudo sarkaa») ja tanssin pauhua. Näyttämön keskellä emäntä. Huovit ja piiat juoksevat sekaisin ulos ja sisään. Kaikki ovat enemmän tai vähemmän häätuulella.

emäntä.
Te ette saa juoda enempää. Jaakko, olethan jo humalassa, — ja sinä, Liisa, katsohan vähäsen, mitä sinulla on käsissäsi — no, no, vähän siivommin! Marketta hyi! kuinka sinä sallit Erkin taputella polveasi tuolla tavalla — onko se mielestäsi soveliasta? Muista, Lyyli, että otat rievun käteesi ja pyyhit pöydät, ennenkuin viet lisää olutta — — No Pirkko, mitä nyt taas?

pirkko.
Huovit tahtovat enemmän olutta pirttiin.

emäntä.
Pirttiin — no niillä nyt on hirveät olutmahat, noilla Laukkolaisilla, nyt ne juovat itsensä humalaan ja sitten alkavat tapella. Sano heille sinä, että Laukossa tulee toinen järjestys, jahka minä ehdin sinne. Tuoss' on heidän tynnyrinsä. Kuules, sano tytöille siellä alhaalla, että he jättävät miesseuran ja laittavat itsensä heti kyök-