Suomenniemeltä Syyskuun 13 päivä

Wikiaineistosta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Suomenniemeltä Syyskuun 13 päivä.

Kirjoittanut Antti Karhu


Suomenniemeltä Syyskuun 13 päivä. Pakkasentoimet. Tiedän vissiin että tästä samasta asiasta usiampi mies pännänsä musteessa tuikkasee, vaan ei tuo mitään haitanne, jos minäkin sitä mainitsisin. Tänä aamuna kävi meillä se ijän-ikuinen ja luonnon lain vaatima Pohjolan syys-tarkastaja, ja näinkin kauvan pian näkymättömissä oltuaan tutki nyt hyvin tarkoin maamiesten elementit, jotka olivat vielä jotenkin hajalla, sekä otti niistä osansa pois. Hupaista oli vaan eilen illalla nähdä nuo maamiesten huihkeet ja häähkeet tuon vanhan tutun tulon edellä; yhdessä talossa pantiin potaatin varsia haasialle, ett’ei muka noita tuolta äkkäisikään, vaan pois otti osansa niistäkin. Toisessa talossa puuhasivat liinoja aidalle, vaan niihen se ei tainnut kajota, koska ne olivat jo lammissa kastetut. Kolmannessa talossa puivat riihtä, vissiin peläten käyvän aamulla tien tuiskuun j. n. e. – ja niin suoveri se oli. Ja nähtiin että tuulesta se tuli vaan, ei tiedetty mihkä se mäni, vaan pois vei potaatin varret.

Kansakoulu. Muista kuulumisista ei liene juuri sanottavaa. Vaan tahdon tässä vähän kehaista kuntamme ukkoloista siintä, että Suomenniemellekin laitetaan nyt kansakoulua, joka tulee jo kahden vuoden päästä alkamaan tointansa, emmepähän, näätsen, tahdokkaan tässä asiassa olla viimeiset Viipurin läänissä, ompahan vielä kaksikuntaa kuuluisampaa.

Maanviljelyskinkeri. Yli huomena alkaa maan viljelys-kinkerimme, kilpa-kyntö ja ojitus talollisen Vilhem Särkän luona Suomenniemen kylässä, ja jokseekin kivisellä niityllä. Tämä vähän aatottaa uutta ajuria, joka on se vanha

Antti Karhu.


Lähde: Lappeenrannan Uutiset 25.9.1888.