Suuri tulipalo Kangasniemellä

Wikiaineistosta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Suuri tulipalo Kangasniemellä.

Kuten lyhyt sähkösanoma eilisessä lehdessämme kertoi, pääsi tuli irti t.k. 21 p:n vastaisena yönä klo 11 ja 12 välissä Kangasniemen kirkonkylän eteläpuolella aivan kylän laidassa sijaitsevassa kauppias Matti Ikosen omistamassa sahassa. Kuivassa, öljyisiä koneita sisältävässä sahassa levisi tuli hirvittävällä nopeudella. Pian oli se ehtinyt lautatarhaan, jossa paloi myöskin suuri määrä valmista kuivaa puutavaraa ja edelleen sahan vieressä oleviin työväen asuntoihin. Mainitut kaksi suurta rakennusta, joissa asui kymmenittäin sahalla työskenteleviä työläisperheitä, paloivat perin lyhyessä ajassa poroksi. Pian oli tuli myöskin tarttunut kauppias Roposen omistamaan taloon, jossa asui vuokralla myöskin etupäässä Ikosen sahalla työskentelevää työväkeä sekä muutamia muita työläisperheitä. Tämä suurenpuoleinen kauppataloa varten rakennettu talo joutui myöskin aivan kokonaan säälimättömän tulen uhriksi. Vielä neljäskin, postiljooni Otto Tullan, asunto syttyi tuleen eikä sitäkään voitu pelastaa. Viimeksi mainitussa asui ainoastaan sen omistaja perheineen.

Tulen valta oli niin vomakas [pitää olla voimakas] vinhan etelätuulen vallitussa [pitää olla vallitessa], että kylässä olevilla jotenkin vaatimattomilla sammutusvälineillä ei voitu tehdä kerrassa mitään sen sammuttamiseksi. Arvaamattomalla nopeudella levisi se talosta toiseen.

Monen työläisperheen kaikki tavarat jäivät kokonaan tulen saaliiksi. Itse töintuskin kerkisivät pelastua. Useita sikoja paloi ulkohuonerakennuksissa. Näytti jo siltä, että koko tuo suuri taajaan rakennettu kirkonkylä joutuisi laitojaan myöten tuhon omaksi. Tavaton kauhu ja hämminki oli jo vallalla ja tavaroiden korjaamispuuhissa oltiin kaikkialla. Tuuli kuitenkin onneksi vaimeni ja sankojen ja ruiskujen avulla saatiin tuli sammumaan useiden jo palavien talojen katolta ja siten kylä kokonaisuudessaan säästyi.

Palanut saha oli yhdellä kaksoisraamilla ja muilla tarpeellisilla koneilla varustettu. Sahan yhteydessä oli höyrymylly.

Työväen omaisuus oli kaikki vakuuttamatonta, joten nämä kärsivät tuntuvia vahingoita. Roposen ja Tullan talot olivat vakuutetut kunnan Paloapuyhtiössä. Ikosen saha lienee ollut vakuutettu Suomen sahanomistajain paloapuyhtiössä. - Vap.

[Lähde: Uusi Suometar 23.7.1910 sivu 5]