Toiminta koulussa/oppilaitoksessa kriisien käsittelemiseksi

Wikiaineistosta

Opetushallitus 8.11.2007

Toiminta koulussa/oppilaitoksissa kriisien käsittelemiseksi[muokkaa]

Ennalta arvaamattomissa kriisitilanteissa ihmiset yleensä ahdistuvat ja hätääntyvät. Jotkut voivat lamaantua tai vetäytyä tilanteesta. Sekä koulun aikuisten että oppilaiden kokemia tunteita voivat myös olla hämmennys, avuttomuus, pelko tai paniikki.

Kun joukkotiedostusvälineissä on joku uutinen voimakkaasti esillä on hyvä tunnistaa, että lapset ja nuoret, kuten aikuisetkin, reagoivat uutisiin eri tavoin. Se, minkä toinen ohittaa ilman kysymyksiä, voi toisessa aiheuttaa voimakkaita tunnereaktioita. Yleensä keskustelu oman opettajan, koulun muun aikuisen ja vanhempien kanssa riittää.

On hyvä muistaa, että erilaisissa kriisitilanteissa myös aiemmat koetut asiat voivat aktivoitua, vaikka henkilö itse ei olisi ollut läsnä onnettomuudessa tai muussa kriisitilanteessa. Siksi on hyvä seurata oppilaiden erilaista käyttäytymistä ja tarvittaessa ottaa yhteyttä kotiin ja oppilashuollon henkilöstöön.

On tärkeää, että koulun kriisiryhmä kokoontuu sopimaan tukitoimista: miten koulussa toimitaan välittömän psyykkisen tuen varmentamiseksi ja miten asiasta tiedotetaan koteihin ja miten koteja tuetaan asian käsittelyssä.

Aikuiset toimivat myös kriisitilanteissa mallina. Koulun johto luo käyttäytymisellään mallin siitä, että tunteita on mahdollista jakaa yhdessä. Keskustelulle tulee varata riittävästi tilaa koulussa. On tärkeää, että aikuiset viestittävät myötätuntoa ja halua jakaa asioita yhdessä. Tärkeää on myös viestittää huolenpidon merkitystä ja tuottaa turvallisuuden tunnetta tilanteeseen soveltuvalla tavalla. Asiallinen ja oikea tieto rauhoittaa niin lapsia, nuoria kuin aikuisiakin.

Koulun aikuisten on hyvä valmistautua etukäteen tapahtuneen käsittelyyn. On myös hyvä sopia joistakin yhteisistä menettelytavoista. Oma valmistautuminen ja aikuisten keskinäinen tuki auttavat kohtaamaan lasten ja nuorten kysymyksiä. Tärkeintä ei ole tietää oikeita vastauksia, vaan viestiä sitä, että on valmis kuuntelemaan ja jakamaan kaikkia esille tulevia tunteita yhdessä.

Lähellä olevan aikuisen välittämä turvallisuuden tunne on lapselle ja nuorelle merkittävä suojaava tekijä. Lasten suojaamisen kannalta on myös tärkeä muistaa suhde koulun ulkopuolisiin tahoihin. Yhdellä henkilöllä, koulun johdolla on tiedotusvastuu (esim. tiedotusvälineiden yhteydenotot). On hyvä, että koulun johto antaa asiallista informaatiota tietosuojan rajoitukset ja oikeusturvakysymykset huomioiden.

Kodin ja koulun välinen yhteistyö

Uutiset saattavat herättää hämminkiä ja hätääntymistä myös joidenkin oppilaiden kotona. Kotiväen soittaessa koululle on tärkeätä säilyttää oma asiantuntijuutensa ja kuunnella. Vanhempien ja huoltajien on hyvä tietää, että koululla on selkeät suunnitelmat tarpeen mukaan miten toimia eri tilanteissa. Koulussa toimii oppilashuoltoryhmä, joka seuraa tilannetta ja reagoi tilanteiden mukaan.