Tsaari ja talonpoika

Wikiaineistosta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tsaari ja talonpoika.

Kirjoittanut Leo Tolstoi


Eräs tsaari rakensi itselleen linnan ja sen eteen laittoi puutarhan. Puutarhan portin suussa oli tupa, jossa asui köyhä talonpoika. Tsaari tahtoi tämän tuvan korjattavaksi pois, ettei se pilaisi puutarhaa ja lähetti ministerinsä köyhän talonpojan luo ostamaan tupaa.

Ministeri tuli talonpojan luo ja sanoi:

– Sinä olet onnellinen, tsaari tahtoo ostaa tupasi. Se ei ole kymmenen ruplan arvoinen, mutta tsaari maksaa siitä sata.

Talonpoika vastasi:

– Ei, tupaani en minä sadasta ruplasta myy.

– No, sitten antaa tsaari kaksisataa.

– En kahdestasadasta, en tuhannestakaan anna. Isoisäni ja isäni ovat tässä tuvassa eläneet ja kuolleet ja siinä minäkin aijon vanheta ja kuolla, jos Jumala sen sallii.

Ministeri meni tsaarin luo ja lausui:

– Talonpoika on uppiniskainen, ei huoli rahasta. Ei pitäisi tsaarin mitään antaa hänelle, vaan käskeä korjaamaan pois tupansa. Se olisi suorin keino.

Tsaari virkkoi tähän:

– En, sitä en tahdo. Silloin ministeri kysyi:

– Miksi? Onko se mahdollista, että palatsin edustalla saa seisoa vähäpätöinen mökki? Jokainen, joka näkee palatsin, sanoo: Hyvä olisi palatsi, mutta tuo mökki pilaa näköalan. Näkee sen, lausuvat he jokainen, ettei tsaari kykene tuota mökkiä ostamaan.

Siihen sanoi tsaari:

– Ei niin, vaan kuka näkee palatsin, lausuu: Näkee sen, että tsaarilla on ollut varoja tehdessään noin komean linnan; mutta nähdessään mökin, hän lausuu: näkee sen, että tsaarissa on myöskin oikeutta. Jättäkäämme mökki siihen.


Lähde: Työmies 13.7.1900.