Uhkasakko metsävarkaudesta 1879

Wikiaineistosta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Uhkasakko metsävarkaudesta 1879

 


Ote pöytäkirjasta tehty lakimääräisissä talvikäräkunnassa Kokkolan tuomiokuntaa, Mattilan talossa Lohtajan kylässä maaliskuun 3. päivänä 1879.

§ 79.

Autettuna oikeuden käymiessä herra kruunun nimismieheltä Aukusti Reetrikki Antellillta lausui talonpoika Matti Juhonpoika Kauppila isänsä, talokkaan Alaviirteen kylästä Himangon kappelista, Juho Antinpoika Kauppilan puolesta, että hakija omisti viisi neljä kymmentä kahdeksatta (5/48) osaa manttaalia Rantalan perintömaata N:o 4. Sanotussa kylässä sekä että laillinen sakko ei estänyt metsän raiskaamista tämän maanosuuden kotometsäsarassa, ja annettiin sen tähden että kihlakunnan oikeus mahtaisä runsaan uhkasakon haastolla kieltää tämmöiset rikokset.

Sitten kun tähän oli merkitty että oikeus pöytäkirjan edellisen §:n alla on sahattanut yhden miehen luvattomasta metsänhakkuusta mainitussa metsä sarassa sekä että hän on ilmoittanut päätökseen tytyvänsä, saivat asian astua ulos, ja oikeudessa tehtiin seuraava

Päätös:

Koska näytetty on että laillinen sakko ei estä luvatonta hakkuuta hakijan edellä mainitun Rantalan talon osan alle kuuluvassa kotometsä sarassa, niin on kihlakunnan oikeus keisarillisen asetuksen annettu Syyskuun 9. Päivänä 1851. Johdosta kieltänyt kaiken luvattoman metsän hakkuun ja raiskaamisen tässä metsä sarassa neljänkymmenen markan uhkasakon haastolla, paitsi laillista sakkoa ja velvollisuutta palkinnon maksamiseen. Tämä uhkasakon määrä on kuitenkin, joka kolmas vuosi julkaistava Himangon kappelin ja Lohtajan emäseurakuntain kirkoissa. Julistettiin Aika ja paikka edellä kirjoitetut.

Kihlakunnan oikeuden puolesta:

[allekirjoitus epäselvä]

Kuulutettu Lohtajan Emäkirkolla
Lokakuun 26 päivänä 1879

August Pouru

Luettu Himangon kirkossa 21/12 1879

G O Aspelin