Uusi kirjallinen yritys

Wikiaineistosta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Uusi kirjallinen yritys.
Kuopio 11 p. Kesäk.
Kirjoittanut anonyymi


Uusi kirjallinen yritys. Rouva Minna Canth ja hra A. B. Mäkelä alkavat täältä Kuopiosta antaa ”Vapaita Aatteita” nimistä kirjateosta, josta ensimäinen vihko ilmestyy ensi heinäkuun kuluessa. Kuusi semmoista vihkoa ilmestyy tänä vuonna, yksi kussakin kuukaudessa kahden painoarkin kokoisena. Jos yritys näyttää onnistuvan, annetaan tulevana vuonna uusi jakso samaa teosta.

Tämän kirjateoksen tarkoituksena on luotettavimpain lähteiden mukaan esittää nykyaikaisen tieteen tuloksia, joista historiaa ja luonnontieteen eri aloja tulee tällä kertaa enin silmällä pidettäväksi. Sitä paitse on aikomuksena käsitellä tärkeimpiä aikakautemme yhteiskunnallisia kysymyksiä eli sitä, ovatko kaikki nykyaikaiset olot ja laitokset semmoisia kuin selvä järki ja kristinoppi ne vaatisi; varsinkin tulevat työkansan kärsimykset ja puutteet huomioon otetuiksi. Vaihtelevaisuuden vuoksi esitetään muutamia asioita kertomusten muodossa. Suurimmaksi osaksi tulevat kirjoitukset olemaan lyhennyksiä ja käännöksiä ulkomaalaisten tiedemiesten ja kirjailijain teoksista, vähemmäksi osaksi alkuperäisiä. Kaikki kirjoitukset koetetaan pukea niin helppoon muotoon, että niitä voi melkein kuka tahansa koulun käymätönkin ymmärtää ja lukea sekä opikseen että huvikseen.

Ensimäiseen vihkoon tulevat kirjoitukset: ”Maailman synty ja maailman loppu” (professori Rudolf Falbin mukaan), ”Kristinopin ydin unhotettu” (kreivi Leo Tolstoin mukaan) sekä kertomus ”Kuinka rikasta haudataan”.

Tämän vuotiset vihkot maksavat tilattaessa lähetyskustannuksineen yhteensä 1 mk. 50 pn., mutta jos lähettää 20 mk. tahi sitä enemmän, saa 1 m:kalla vihkosarjan luoksensa lähetetyksi. Yksityiset vihkot maksavat ostettaessa 50 p:niä kappale.


Lähde: Savo 11.6.1889.