Valtioneuvoston päätös jäkäläviinatehtaan ottamisesta valtion haltuun 1919

Wikiaineistosta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Valtioneuvoston pöytäkirja, tehty Sosialiministeriöstä tapahtuneessa esittelyssä 20 päivänä kesäkuuta 1919.

Läsnä: Pääministeri Castrén sekä Ministerit Soininen, Vennola, Erkko, Ramsay, Kallio, Voss-Schrader, Alkio, Luopajärvi ja Hahl.

Kauppa- ja Teollisuusministeriön esittelyn päätyttyä tuli kutsuttaessa saapuville Sosialiministeriön Osastopäällikkö Helenius-Seppälä, joka, sittenkuin pöytäkirjaan oli merkitty, että Ministeri Walden poistui istunnosta, esitteli:

1. Sosialiministeriön esityksen, että Sosialiministeriö oikeutettaisiin ottamaan haltuunsa insinööri E. A. Bergiuksen jäkäläviinatehtaan Tampereella ja hoitamaan sitä valtion laskuun niin kauan kuin tehtaan nykyisistä raaka-aineista valmistuu korkeintaan 45,000 litraa 96 %:sta tai vastaava määrä muun vahvuista puhdistettua väkiviinaa, ei kuitenkaan kauemmin kuin ensi lokakuun loppuun asti.

N:o 25/5 A.D.Sos.M.R.os.1919.

Luettiin;…..

minkä jälkeen Valtioneuvosto näki hyväksi suostua edelläolevaan esitykseen; ja oli tämän mukaisesti Suomen valtion ja insinööri E. A. Bergiuksen välillä laadittava yksityiskohtainen välikirja, jonka laatiminen samoin kuin muihin asiasta johtuviin toimenpiteisiin ryhtyminen jätettiin Sosialiministeriön huoleksi.

2. Kysymyksen siitä, miten oli meneteltävä sellaiseen alkoholipitoiseen tavaraan nähden, joka Valtioneuvoston huhtikuun 30 päivänä 1919 tekemän päätöksen mukaan oli siirrettävä Elintarveministeriön hallusta Sosialiministeriön hoitoon, mutta jota ei voida käyttää lääkinnöllisiin, teknillisiin tai tieteellisiin tarkoituksiin.

N:o 52/413 K.D.Sos.M.R.os. 1919.

Luettiin;…..

minkä jälkeen Valtioneuvosto määräsi, että puheenalaiset alkoholitavarat olivat erotettavat erilleen muista sanotun ministeriön hallussa olevista alkoholipitoisista aineista, lueteltavat sekä suljettavat eri säilytyspaikkaan, joka oli lukittava ja varustettava sekä Elintarveministeriön että Sosialiministeriön sinetillä siksi kunnes sanotuista tavaroista toisin määrätään; ja oli Valtioneuvoston päätös otteella tästä pöytäkirjasta ilmoitettava myöskin Elintarveministeriölle tiedoksi ja noudatettavaksi.

Lähde[muokkaa]

  • Kansallisarkistossa oleva valtioneuvoston pöytäkirjat VI 1919 (Ca:6), sivu 590. Digitoitu asiakirja.