Valtioneuvoston päätös kirkkoviinistä 1920 A

Wikiaineistosta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

VALTIONEUVOSTON pöytäkirja, tehty Kirkollis- ja Opetusministeriöstä tapahtuneessa esittelyssä torstaina heinäkuun 8 päivänä 1920.

Läsnä: Ministerit Ehrnrooth, Jalander, Pehkonen, Joukahainen, Vuokoski ja Granfelt.

Sosialiministeriön esittelyn jälkeen tuli kutsusta saapuville Kirkollis- ja Opetusministeriön esittelijäsihteeri Loimaranta, joka, sittenkun tähän oli merkitty, että Pääministeri Erich muitten virkatointen vuoksi oli estetty olemasta istunnossa saapuvilla ja että Ministeri Pehkonen saapui istuntoon, esitteli:

1. Turun arkkihiippakunnan Tuomiokapitulin esityksen 10 päivältä viime huhtikuuta, jossa Tuomiokapituli esiintuomillaan perusteilla anoo, että huolenpito kirkkoviinin hankinnasta ja jakelusta maamme evankelis-luterilaisten seurakuntain tarpeeksi jätettäisiin Tuomiokapitulille ja sille annettaisiin yksinoikeus maahan tuottaa ja seurakunnille toimittaa Herran P. Ehtoollisessa tarvittavaa rypäleviiniä, kuin myöskin että Tuomiokapituli oikeutettaisiin ottamaan sopiva henkilö kyseenalaista liiketoimintaa Tuomiokapitulin kanssa tehtävän sopimuksen nojalla suorittamaan, mihin tehtävään Tuomiokapituli ehdottaa liikemies Gunnar Spårea; minkä anomuksen johdosta myöskin Sosialiministeriön Raittiusosasto on Kirkollis- ja Opetusministeriölle tehnyt esityksen ja useinmainittu Tuomiokapituli vaaditun lisäselvityksen antanut.

N:o 8/295 K. D. 16/218 Kirk. ja Op. min. 1920;

sekä sen yhteydessä:

2. Liikemies Gunnar Spåren anomuksen 3 päivältä viimekulunutta kesäkuuta, että, kun Senaatin 9 päivänä marraskuuta 1918 hänelle myöntämää kirkkoviininhankintalupaa ei milloinkaan ole kirjallisesti peruutettu, Valtioneuvosto, riippumatta myöhäisemmästä päätöksestään, oikeuttaisi hänet Turusta kuluttajilleen jakamaan maahan hankkimansa kirkkoviinimäärän.

N:o 466/96 A. D. Kirk. ja Op. min. 1920.

Luettiin; _______________

ja päätti Valtioneuvosto, että nämät asiat olivat otteella tästä pöytäkirjasta siirrettävät Sosialiministeriön Raittiusosastoon sieltä viivytyksettä Valtioneuvostolle esittelemistä varten.

Lähde[muokkaa]

  • Kansallisarkistossa oleva valtioneuvoston pöytäkirjat VII 1920 (Ca:20), sivut 112-113. Digitoitu asiakirja.

Katso myös[muokkaa]