Valtioneuvoston päätös maan jakamisesta piirieläinlääkäripiireihin ja piirieläinlääkärien asuinpaikoista 1945

Wikiaineistosta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Suomen asetuskokoelma 283/1945.


Valtioneuvoston päätös
maan jakamisesta piirieläinlääkäripiireihin ja
piirieläinlääkärien asuinpaikoista.
Annettu Helsingissä 23 päivänä maaliskuuta 1945.
____________


   Valtioneuvosto on 29 päivänä lokakuuta 1937 annetun piirieläinlääkärien ohjesäännön sisältävän asetuksen 1 §:n nojalla maatalousministeriön esittelystä päättänyt:

1 §.

Maa jaetaan 67 piirieläinlääkäripiiriin, joiden alueet ja piirieläinlääkärien asuinpaikat ovat seuraavat:

Alajärven piiri: Alajärven, Karstulan, Kyyjärven, Lappajärven, Soinin ja Vimpelin kunnat. Piirieläinlääkärin asuinpaikka on Alajärven kunta.

Forssan piiri: Forssan kauppala, Someron, Jokioisten, Tammelan, Koijärven, Humppilan ja Urjalan kunnat. Piirieläinlääkärin asuinpaikka on Forssan kauppala.

Haapajärven piiri: Haapajärven, Kärsämäen, Lestijärven, Pihtiputaan, Pyhäjärven ja Reisjärven kunnat. Piirieläinlääkärin asuinpaikka on Haapajärven kunta.

Haapaveden piiri: Haapaveden, Pulkkilan, Pyhännän, Piippolan, Oulaisten, Merijärven ja Pyhäjoen kunnat. Piirieläinlääkärin asuinpaikka on Haapaveden kunta.

Haminan piiri: Haminan ja Kotkan kaupungit, Kymin, Sippolan, Vehkalahden, Miehikkälän, Virolahden ja Haapasaaren kunnat. Piirieläinlääkärin asuinpaikka on Haminan kaupunki.

Hartolan piiri: Heinolan kaupunki ja maalaiskunta, Hartolan, Luhangan, Leivonmäen, Joutsan, Pertunmaan ja Sysmän kunnat. Piirieläinlääkärin asuinpaikka on Hartolan kunta.

Heinäveden piiri: Varkauden kauppala, Leppävirran, Heinäveden, Kangaslammin ja Savonrannan kunnat. Piirieläinlääkärin asuinpaikka on Heinäveden kunta.

Helsingin piiri: Helsingin kaupunki ja maalaiskunta, Haagan, Kauniaisten ja Keravan kauppalat, Kirkkonummen, Espoon, Huopalahden, Tuusulan, Nurmijärven ja Oulunkylän kunnat sekä Kulosaaren huvilakaupunki. Piirieläinlääkärin asuinpaikka on Helsingin kaupunki.

Hyrynsalmen piiri: Hyrynsalmen, Puolangan, Ristijärven ja Suomussalmen kunnat. Piirieläinlääkärin asuinpaikka on Hyrynsalmen kunta.

Hämeenlinnan piiri: Hämeenlinnan kaupunki ja maalaiskunta, Vanajan, Rengon, Hattulan, Kalvolan, Tyrvännön, Sääksmäen, Akaan ja Kylmäkosken kunnat. Piirieläinlääkärin asuinpaikka on Hämeenlinnan kaupunki.

Härmän piiri: Uusikaarlepyyn kaupunki ja maalaiskunta, Alahärmän, Jepuan, Kauhavan, Kortesjärven, Munsalan, Oravaisten, Purmon ja Ylihärmän kunnat. Piirieläinlääkärin asuinpaikka on Alahärmän kunta.

Iisalmen piiri: Iisalmen kaupunki ja maalaiskunta, Vieremän, Sonkajärven, Varpaisjärven ja Lapinlahden kunnat. Piirieläinlääkärin asuinpaikka on Iisalmen kaupunki.

Ikaalisten piiri: Ikaalisten kauppala ja kunta, Parkanon, Hongonjoen, Kankaanpään, Jämijärven, Hämeenkyrön ja Viljakkalan kunnat. Piirieläinlääkärin asuinpaikka on Ikaalisten kauppala.

Ilomantsin piiri: Ilomantsin, Enon ja Tuupovaaran kunnat. Piirieläinlääkärin asuinpaikka on Ilomantsin kunta.

Jalasjärven piiri: Jalasjärven, Karvian, Kauhajoen, Kihniön, Kurikan ja Peräseinäjoen kunnat. Piirieläinlääkärin asuinpaikka on Jalasjärven kunta.

Joensuun piiri: Joensuun kaupunki, Polvijärven, Kuusjärven, Liperin, Pyhäselän, Pielisensuun ja Kontiolahden kunnat. Piirieläinlääkärin asuinpaikka on Joensuun kaupunki.

Juankosken piiri: Juankosken, Juukan, Kaavin, Muuruveden, Nilsiän, Säyneisten ja Tuusniemen kunnat. Piirieläinlääkärin asuinpaikka on Juankosken kunta.

Jyväskylän piiri: Jyväskylän kaupunki ja maalaiskunta, Laukaan, Toivakan, Muuramen, Säynätsalon, Petäjäveden ja Uuraisten kunnat. Piirieläinlääkärin asuinpaikka on Jyväskylän kaupunki.

Jämsän piiri: Jämsän, Jämsänkosken, Korpilahden, Koskenpään, Längelmäen ja Kuhmoisten kunnat. Piirieläinlääkärin asuinpaikka on Jämsän kunta.

Kajaanin piiri: Kajaanin kaupunki ja maalaiskunta, Vuolijoen, Kuhmon, Paltamon ja Sotkamon kunnat. Piirieläinlääkärin asuinpaikka on Kajaanin kaupunki.

Karjaan piiri: Hangon kaupunki ja maalaiskunta, Tammisaaren kaupunki ja maalaiskunta, Karjaan kauppala ja kunta, Bromarvin, Pohjan, Snappertunan, Inkoon, Degerbyn, Siuntion ja Karjalohjan kunnat. Piirieläinlääkärin asuinpaikka on Karjaan kauppala.

Kemijärven piiri: Kemijärven, Pelkosenniemen, Sallan ja Savukosken kunnat. Piirieläinlääkärin asuinpaikka on Kemijärven kunta.

Kiukaisten piiri: Rauman kaupunki ja maalaiskunta, Kiukaisten, Eurajoen, Lapin, Euran, Honkilahden, Säkylän, Köyliön, Kokemäen ja Harjavallan kunnat. Piirieläinlääkärin asuinpaikka on Kiukaisten kunta.

Kokkolan piiri: Kokkolan kaupunki, Pietarsaaren kaupunki ja maalaiskunta, Ähtävän, Kruunupyyn, Öjan, Luodon, Kaarlelan, Alavetelin, Kälviän, Lohtajan, Himangan, Kannuksen ja Toholammin kunnat. Piirieläinlääkärin asuinpaikka on Kokkolan kaupunki.

Kouvolan piiri: Kouvolan kauppala, Valkealan, Jaalan, Mäntyharjun, Iitin, Kuusankosken, Elimäen ja Anjalan kunnat. Piirieläinlääkärin asuinpaikka on Kouvolan kauppala.

Kristiinankaupungin piiri: Kristiinankaupungin ja Kaskisten kaupungit, Korsnäsin, Ylimarkun, Jurvan, Teuvan, Närpiön, Tiukan, Karijoen, Isojoen, Lapväärtin ja Siipyyn kunnat. Piirieläinlääkärin asuinpaikka on Kristiinankaupunki.

Kuopion piiri: Kuopion kaupunki ja maalaiskunta, Maaningan, Siilinjärven, Riistaveden ja Vehmersalmen kunnat. Piirieläinlääkärin asuinpaikka on Kuopion kaupunki.

Lahden piiri: Lahden kaupunki, Hollolan, Asikkalan, Nastolan, Orimattilan, Kärkölän ja Kosken kunnat. Piirieläinlääkärin asuinpaikka on Lahden kaupunki.

Laitilan piiri: Uudenkaupungin kaupunki ja maalaiskunta, Pyhämaan, Pyhärannan, Laitilan, Hinnerjoen, Karjalan, Kalannin, Lokalahden, Vehmaan, Mynämäen, Mietoisten, Taivassalon ja Kustavin kunnat. Piirieläinlääkärin asuinpaikka on Laitilan kunta.

Lappeenrannan piiri: Lappeenrannan kaupunki, Lauritsalan kauppala, Lappeen, Joutsenon, Taipalsaaren, Savitaipaleen, Lemin, Luumäen ja Ylämaan kunnat sekä ne osat Säkkijärven, Vahvialan, Nuijamaan ja Jääsken kunnista, jotka kuuluvat valtakuntaan. Piirieläinlääkärin asuinpaikka on Lappeenrannan kaupunki.

Loimaan piiri: Loimaan kauppala ja kunta, Vampulan, Alastaron, Metsämaan, Ypäjän, Mellilä, Karinaisten, Pöytyän, Kosken, Marttilan, Yläneen ja Oripään kunnat. Piirieläinlääkärin asuinpaikka on Loimaan kauppala.

Loviisan piiri: Loviisan kaupunki, Pernajan, Ruotsinpyhtään, Pyhtään, Liljendalin, Lapinjärven, Myrskylän ja Artjärven kunnat. Piirieläinlääkärin asuinpaikka on Loviisan kaupunki.

Luopioisten piiri: Luopioisten, Padasjoen, Lammin, Tuuloksen, Hauhon, Pälkäneen, Sahalahden, Kuhmalahden ja Eräjärven kunnat. Piirieläinlääkärin asuinpaikka on Luopioisten kunta.

Maarianhaminan piiri: Ahvenanmaan maakunta. Piirieläinlääkärin asuinpaikka on Maarianhaminan kaupunki.

Mikkelin piiri: Mikkelin kaupunki ja maalaiskunta, Juvan, Anttolan, Ristiinan, Suomenniemen ja Hirvensalmen kunnat. Piirieläinlääkärin asuinpaikka on Mikkelin kaupunki.

Muonion piiri: Kolarin, Muonion, Kittilän ja Enontekiön kunnat. Piirieläinlääkärin asuinpaikka on Muonion kunta.

Mäntän piiri: Mäntän, Pihlajaveden, Multian, Keuruun, Vilppulan, Ruoveden, Pohjaslahden, Kuoreveden ja Juupajoen kunnat. Piirieläinlääkärin asuinpaikka on Mäntän kunta.

Nummen piiri: Lohjan kauppala ja kunta, Sammatin, Nummen, Vihdin, Pusulan ja Somerniemen kunnat. Piirieläinlääkärin asuinpaikka on Nummen kunta.

Nurmeksen piiri: Nurmeksen kauppala ja kunta, Lieksan kauppala, Pielisjärven, Rautavaaran ja Valtimon kunnat. Piirieläinlääkärin asuinpaikka on Nurmeksen kauppala.

Oulun piiri: Oulun kaupunki, Kuivaniemen, Iin, Yli-Iin, Kiimingin, Haukiputaan, Yli-Kiimingin, Oulujoen, Kempeleen, Oulunsalon ja Hailuodon kunnat. Piirieläinlääkärin asuinpaikka on Oulun kaupunki.

Paavolan piiri: Raahen kaupunki, Saloisten, Pattijoen, Siikajoen, Lumijoen, Limingan, Temmeksen, Rantsilan, Vihannin, Paavolan ja Revonlahden kunnat. Piirieläinlääkärin asuinpaikka on Paavolan kunta.

Parikkalan piiri: Parikkalan, Punkaharjun, Kesälahden, Saaren ja Ruokolahden kunnat sekä ne osat Rautjärven, Simpeleen ja Uukuniemen kunnista, jotka kuuluvat valtakuntaan. Piirieläinlääkärin asuinpaikka on Parikkalan kunta.

Perniön piiri: Perniön, Angelniemen, Kiskon, Kemiön, Särkisalon, Dragsfjärdin, Vestanfjärdin, Tenholan ja Hiittisten kunnat. Piirieläinlääkärin asuinpaikka on Perniön kunta.

Pieksämän piiri: Pieksämän kauppala, Pieksämäen, Jäppilän, Joroisten, Virtasalmen, Haukivuoren ja Kangasniemen kunnat. Piirieläinlääkärin asuinpaikka on Pieksämän kauppala.

Pielaveden piiri: Pielaveden, Keiteleen, Kiuruveden ja Tervon kunnat. Piirieläinlääkärin asuinpaikka on Pielaveden kunta.

Porin piiri: Porin kaupunki ja maalaiskunta, Merikarvian, Siikaisten, Pomarkun, Ahlaisten, Noormarkun, Lavian, Kullaan, Ulvilan, Nakkilan ja Luvian kunnat. Piirieläinlääkärin asuinpaikka on Porin kaupunki.

Porvoon piiri: Porvoon kaupunki ja maalaiskunta, Sipoon, Pornaisten, Askolan, Mäntsälän ja Pukkilan kunnat. Piirieläinlääkärin asuinpaikka on Porvoon kaupunki.

Riihimäen piiri: Riihimäen ja Karkkilan kauppalat, Hyvinkään kauppala ja kunta, Hausjärven, Janakkalan, Lopen ja Pyhäjärven kunnat. Piirieläinlääkärin asuinpaikka on Riihimäen kauppala.

Rovaniemen piiri: Rovaniemen kauppala ja kunta, Ranuan ja Tervolan kunnat. Piirieläinlääkärin asuinpaikka on Rovaniemen kauppala.

Salon piiri: Salon kauppala, Muurlan, Paimion, Halikon, Kuusjoen, Perttelin, Kiikalan, Suomusjärven, Uskelan, Sauvon ja Karunan kunnat. Piirieläinlääkärin asuinpaikka on Salon kauppala.

Savonlinnan piiri: Savonlinnan kaupunki, Rantasalmen, Enonkosken, Kerimäen, Säämingin, Sulkavan ja Puumalan kunnat. Piirieläinlääkärin asuinpaikka on Savonlinnan kaupunki.

Seinäjoen piiri: Seinäjoen kauppala ja kunta, Ilmajoen, Ylistaron, Isokyrön, Lapuan ja Nurmon kunnat. Piirieläinlääkärin asuinpaikka on Seinäjoen kauppala.

Sodankylän piiri: Sodankylän, Inarin ja Utsjoen kunnat. Piirieläinlääkärin asuinpaikka on Sodankylän kunta.

Suonenjoen piiri: Hankasalmen, Karttulan, Suonenjoen, Rautalammin ja Vesannon kunnat. Piirieläinlääkärin asuinpaikka on Suonenjoen kunta.

Taivalkosken piiri: Pudasjärven, Taivalkosken, Posion ja Kuusamon kunnat. Piirieläinlääkärin asuinpaikka on Taivalkosken kunta.

Tampereen piiri: Tampereen kaupunki, Nokian ja Valkeakosken kauppalat, Teiskon, Kurun, Oriveden, Kangasalan, Aitolahden, Messukylän, Ylöjärven, Pirkkalan, Tottijärven, Vesilahden, Viialan ja Lempäälän kunnat. Piirieläinlääkärin asuinpaikka on Tampereen kaupunki.

Tohmajärven piiri: Tohmajärven, Rääkkylän, Kiihtelysvaaran ja Kiteen kunnat sekä ne osat Värtsilän, Korpiselän ja Pälkjärven kunnista, jotka kuuluvat valtakuntaan. Piirieläinlääkärin asuinpaikka on Tohmajärven kunta.

Tornion piiri: Tornion kaupunki, Kemin kaupunki ja maalaiskunta, Simon, Alatornion, Karungin, Ylitornion ja Turtolan kunnat. Piirieläinlääkärin asuinpaikka on Tornion kaupunki.

Turun piiri: Turun kaupunki, Naantalin kaupunki ja maalaiskunta, Nousiaisten, Vahdon, Paattisten, Auran, Liedon, Tarvasjoen, Maarian, Ruskon, Maskun, Lemun, Askaisten, Merimaskun, Raision, Kaarinan, Piikkiön, Kuusiston, Kakskerran, Paraisten, Rymättylän, Velkuan, Iniön, Houtskarin, Korppoon ja Nauvon kunnat. Piirieläinlääkärin asuinpaikka on Turun kaupunki.

Utajärven piiri: Utajärven, Muhoksen, Kestilän, Säräisniemen ja Tyrnävän kunnat. Piirieläinlääkärin asuinpaikka on Utajärven kunta.

Vaasan piiri: Vaasan kaupunki, Vöyrin, Vähäkyrön, Laihian, Pirttikylän, Petolahden, Maalahden, Maksamaan, Sulvan, Mustasaaren, Koivulahden ja Bergön kunnat sekä Björköby ja Raippaluoto. Piirieläinlääkärin asuinpaikka on Vaasan kaupunki.

Vammalan piiri: Vammalan kauppala, Suodenniemen, Mouhijärven, Suoniemen, Karkun, Kiikoisten, Kiikan, Keikyän, Kauvatsan, Tyrvään, Punkalaitumen ja Huittisten kunnat. Piirieläinlääkärin asuinpaikka on Vammalan kauppala.

Vetelin piiri: Vetelin, Ullavan, Kaustisen, Teerijärven, Evijärven, Perhon ja Halsuan kunnat. Piirieläinlääkärin asuinpaikka on Vetelin kunta.

Viitasaaren piiri: Viitasaaren, Kannonkosken, Kivijärven ja Kinnulan kunnat. Piirieläinlääkärin asuinpaikka on Viitasaaren kunta.

Ylivieskan piiri: Ylivieskan, Nivalan, Sievin, Raution, Kalajoen ja Alavieskan kunnat. Piirieläinlääkärin asuinpaikka on Ylivieskan asemaseutu.

Ähtärin piiri: Ähtärin, Lehtimäen, Töysän, Kuortaneen, Alavuden, Virtain ja Pylkönmäen kunnat. Piirieläinlääkärin asuinpaikka on Ähtärin kunta.

Äänekosken piiri: Äänekosken kauppala ja kunta, Suolahden kauppala, Konginkankaan, Konneveden, Saarijärven ja Sumiaisten kunnat. Piirieläinlääkärin asuinpaikka on Äänekosken kauppala.

2 §.

Maatalousministeriö voi, milloin siihen on erikoisia syitä, väliaikaisesti myöntää piirieläinlääkärille oikeuden asuinpaikan muutokseen.

3 §.

Tämä päätös tulee voimaan 1 päivänä huhtikuuta 1945, ja sillä kumotaan 21 päivänä tammikuuta 1943 annettu valtioneuvoston päätös maan jakamisesta piirieläinlääkäripiireihin ja piirieläinlääkärien asuinpaikoista.


Helsingissä 23 päivänä maaliskuuta 1945.


V. t. Maatalousministeri K. T. Jutila.


Toimistopäällikkö R. Stenius.