Viipurin piirin nimismiehen lausunto arvojärjestysehdotuksesta

Wikiaineistosta
Wiipuri 14/1. 1919.
Herra Esittelijäsihteeri A. Degerholm
Helsinki.


  Huomattuani lehdistä, että Herra Esittelijäsihteeri on määrätty sen komitean puheenjohtajaksi, jonka tulee laatia ehdotus m.m. uudeksi arvojärjestykseksi, olen keskustellut useitten virkatoverien kanssa maalaispoliisivirkamiesten, etenkin nimismiesten, asemasta arvojärjestyksessä ja pyydän täten saattaa tietoonne ne toivomukset, jotka siinä suhteessa on keskustelussa tuotu esiin:

1) Siihen nähden että uudemmat asetukset yhä selvemmin määrittelevät nimismiehen varsinaiseksi poliisipäälliköksi maaseudulla (ja kruununvoudin asema siis poliisiviranomaisena käy yhä enemmän vanhentuneeksi, mikä osittain lienee vaikuttanut, että kruununvoudinvirat on esitetty lakkautettaviksi) ja kun nimismies sitäpaitsi on varsinainen hallintoviranomainen, syyttäjä ja täytäntöönpanoviranomainen maalla, on nimismiehen tähänastinen asema X arvoluokassa, verrattuna esim. pienenkin kaupungin poliisimestariin (VIII l.) ja etsiväpäällikköihin (IX l.), vieläpä vanhempiin poliisikomisarioihin (XI l.), joilla kaikilla ei ole läheskään niin laajaa toimivaltaa, selvästi parannuksen tarpeessa. Tämän vuoksi, ja kun nimismiesten muussakin asemassa piakkoin lienee odotettavissa parannuksia, ehdotetaan että uudessa arvojärjestyksessä ei nimismiestä asetettaisi alemmaksi kuin niiden kaupunkien poliisimestarit, jotka tähän saakka ovat kuuluneet VIII luokkaan, tahi että nimismiehet tulisivat ainakin samaan arvoluokkaan kuin kapteeni armeijassa.

2) Että arvojärjestykseen myös otettaisiin maaseudulle yhä enemmän perustettavien apulaisnimismiesten ja maalaispoliisikomisarioiden virat, ja että ne arvojärjestyksessä pantaisiin, tullakseen osapuilleen rinnastetuiksi vastaavien kaupungin virkamiesten kanssa, vastaamaan armeijan luutnantin ja vänrikin arvoja.

Toivossa, että Herra Esittelijäsihteeri komiteassa tulee suosiollisesti huomioonottamaan tässä esitetyt näkökohdat, piirrän

Kunnioituksella:
H. S. Metsävainio
Wiipurin piirin nimismies.


  Katsoisin suotavaksi että ko. nimismiesten arvo määrättäisiin kapteenien veroiseksi, koska heille nyt tulee virkapuvut (komisaarien mallia), joihin tulee sotilaalliset arvomerkit ja kun mainitut virkailijat enimmäkseen ovat keski-ikäisiä tai vanhempia miehiä ja suurimmalta osalta tutkinnon suorittaneita, olisi jo ulkoisen arvovallan kannalta sopivaa, että heillä olisi sama arvo kuin komppanian päälliköllä, jotka nykyään ovat nuorukaisia, eivät useatkaan omista sen suurempaa opillista sivistystä kuin ko. nimismiehet.

31. X. 19.
M. Sadeniemi.


Lähde[muokkaa]

  • Kansallisarkistossa oleva valtioneuvoston kirjaajankonttorin arkiston saapuneet kirjeasiakirjat kirjeakti 309/448 KD 1919.