Asetus Suomen kreikkalais-katolisen kirkkokunnan jakamisesta kahteen hiippakuntaan

Wikiaineistosta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Suomen asetuskokoelma 293/1923.


A s e t u s
Suomen kreikkalais-katolisen kirkkokunnan jakamisesta kahteen hiippakuntaan.
Annettu Helsingissä, 29 päivänä joulukuuta 1923.
_______________

 Opetusministerin esittelystä säädetään Suomen kreikkalais-katolisesta kirkkokunnasta 26 päivänä marraskuuta 1918 annetun asetuksen 6 §:n nojalla, Suomen kreikkalais-katolisen kirkkokunnan kirkolliskokouksen tehtyä asiasta esityksen, seuraavaa:

1 §

Suomen kreikkalais-katolinen kirkkokunta, joka muodostaa Suomen kreikkalais-katolisen arkkihiippakunnan, jaetaan seurakuntain kirkollishallinnon hoitoa varten kahteen hiippakuntaan, Viipurin ja Karjalan hiippakuntaan seuraavalla tavalla:

Viipurin hiippakuntaan kuuluvat Helsingin, Turun, Kotkan, Haminan, Hämeenlinnan, Vaasan, Viipurin, Lappeenrannan, Kellomäen, Terijoen, Raivolan, Uudenkirkon, Kyyrölän ja Petsamon seurakunnat sekä Valamon, Konevitsan, Petsamon ja Lintulan luostariseurakunnat.

Karjalan hiippakuntaan kuuluvat Salmin, Kitilän, ja Pitkärannan, Mantsinsaaren, Suojärven, Annantehtaan, Suistamon, Korpiselän, Joensuun, Taipaleen, Ilomantsin, Sortavalan, Käkisalmen, Savonlinnan ja Kuopion, Palkealan sekä Tiurulan seurakunnat.

2 §

Arkkihiippakuntaan perustetaan hiippakuntajaon toteuttamiseksi arkkipiispanvirka ja piispanvirka.

Arkkipiispanistuin ja molempien hiippakuntien yhteinen kirkollishallitus on Viipurin kaupungissa. Arkkipiispa on samalla Viipurin hiippakunnan piispa ja hänellä on arvonimenä Viipurin ja koko Suomen kreikkalais-katolinen arkkipiispa.

Karjalan hiippakunnan piispanistuin on Sortavalan kaupungissa ja piispalla on arvonimenä Karjalan piispa.

3 §

Tämä asetus tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 1924. Silloin lakkautetaan Suomen kreikkalais-katolisesta kirkkokunnasta 26 päivänä marraskuuta 1918 annetulla asetuksella säädetty Suomen kreikkalais-katolisen kirkkokunnan piispan ja apulaispiispanvirka, ja samalla siirretään kirkkokunnan apulaispiispa Karjalan hiippakunnan piispaksi.

4 §

Opetusministeriö antakoon tarpeen vaatiessa tarkempia määräyksiä tämän asetuksen täytäntöönpanosta.

Tätä kaikki asianomaiset noudattakoot.
Helsingissä, 29 päivänä joulukuuta 1923.


Tasavallan Presidentti
K. J. STÅHLBERG.


Opetusministeri Niilo Liakka.


Katso myös[muokkaa]