Siirry sisältöön

Korjauksia tiedotukseen koskien kirjaa "Kuninkaitten ja päällikköjen hallituksesta"

Wikiaineistosta

Täällä löytyneet lehdet 200 vuotta kiistellystä teoksesta Om Konunga Styrelse och Höfdinga ovat antaneet lisäaihetta kiistaan, joka uhkaa venyä pitkäksi, pääasiassa siksi, että kuninkaallinen kirjastonhoitaja Klemming kiirehti painattamaan fragmentin ja sen esipuheessa antoi joitakin virheellisiä tietoja, joita Aftonbladetin kirjoittaja toistaa uusien virheiden kera. Siksi on aika korjata nämä ennen kuin ne leviävät laajemmalle. Oikea tilanne on seuraava:

Kun etsin joulukuussa 1866 ja tammikuussa 1867 senaatin arkiston myöhemmin tulleiden tilikirjojen pergamenttikansien joukosta jatkoa niille Vadstenan luostarisäännöille, jotka tohtori Grönblad elinaikanaan löysi vuoden 1812 kansien joukosta, en löytänyt etsimääni, mutta sen sijaan suureksi hämmästyksekseni ja ilokseni löysin kaksi lehteä 'Kuninkaitten ja päälliköitten hallituksesta' -teoksesta, jotka irrotin tilikirjasta ja myöhemmin kopioin. Tarkempaa tutkimusta ja määritystä (kuten tohtori Klemming sanoo) ei tarvittu, sillä jo ensisilmäyksellä tunnistin ja määritin lehdet kuuluviksi kyseiseen teokseen. Jonkin ajan kuluttua tohtori Bomansson muisti, että hän oli aiemmin tilikirjojen järjestämisen yhteydessä huomannut samat kannet, mutta muiden tehtävien vuoksi unohtanut irrottaa ja tutkia ne. Löytämisen kunniaa en siis voi oikeutetusti luovuttaa kenellekään muulle, vaikka kuinka mielelläni sen tekisin. Myöskään kukaan muu täällä ei tietääkseni ole tehnyt siitä vaatimusta; vain Tukholmassa pyritään jakamaan löytö kahden henkilön kesken, vaikka tohtori Klemming keväällä 1867 oli asiasta kirjeenvaihdossa kanssani. Poikkeuksen tekee kuitenkin kirjastonhoitaja Rydqvist, joka erittäin kohteliaassa kirjeessään 10. huhtikuuta 1867 onnitteli minua löydöstä.

Väite, että lehdet olisivat tulleet Suomeen jo vuonna 1812, on myös virheellinen. Olen nähnyt kyseisen lähetyksen luettelon, eikä kyseistä tilikirjaa ole siinä mainittu. On myös ehdottoman mahdotonta, että niin tarkka tutkija kuin tohtori Grönblad, joka irrotti kannet, luetteloi ja sitoi vuoden 1812 lähetyksen tilikirjat, ja joka työskenteli niiden parissa kokonaisen vuosikymmenen, olisi jättänyt juuri tämän ainoan asiakirjan käsittelemättä. On totta, että mainittua asiakirjaa ei myöskään ole otettu mukaan lokakuun 1864 lähetyksen luetteloon, mutta se luettelo on yleisesti ottaen hyvin suppea ja epätäydellinen. On kuitenkin varmaa, että löysin mainitut kannet Senaatin arkistoon myöhemmin tulleiden tilikirjojen joukosta.

Tohtori Klemming esittää arvauksen teoksen kirjoittajasta, joka ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Erittäin oppinut ja erittäin sanavalmis parafraasi Mooseksen kirjoista — jonka tohtori Klemming katsoo olevan Birgitan rippi-isän, kaniikki Matthiaksen kirjoittama — ei voi olla saman kirjoittajan kuin sanaköyhä 'Kuninkaitten ja päällikköjen hallituksesta'. Edellinen on selvästi hengellisen kirjoittajan kirjoittama, jälkimmäinen selvästi maallisen. Molemmat kuuluvat kuitenkin suunnilleen samaan aikaan, noin vuoteen 1350, eli suunnilleen mustan surman kauheaan aikaan. Silloin kuningas Maunu Eerikinpoikaa ahdistelivat paljon aristokraatit (joihin Sparre kuului), hän sai kanssahallitsijan jne. Kaarle Ulvinpoika (Sparre), jonka olen olettanut olevan kirjoittaja, ei ollut tuolloin mikään lapsi, vaan Svean valtakunnan neuvonantaja, ja osallistui aktiivisesti sen ajan kuningasvaltaan. Näin ollen ainakin toistaiseksi arvaukseni on todennäköisempi kuin tohtori Klemmingin.

S. Elmgren


Lähde: Hufvudstadsbladet 3.6.1868 (126), s. 1.


Käännös: Mik@el