Laki tasavallan presidentin määräämisestä ilman vaalia 4.8.1944

Wikiaineistosta



Laki
 tasavallan presidentin määräämisestä ilman vaalia.
 Annettu Helsingissä 4 päivänä elokuuta 1944.



  Eduskunnan päätöksen mukaisesti, joka on tehty valtiopäiväjärjestyksen 67 §:ssä määrätyllä tavalla, säädetään:

1 §.

  Tasavallan Presidentin luovuttua toimestaan määrätään, poikkeamalla siitä, mitä Suomen hallitusmuodossa ja muissa laeissa on säädetty tasavallan presidentin valitsemisesta, hänen jälkeensä uusi presidentti ilman vaalia välittömästi tässä laissa.

2 §.

  Tasavallan presidentin toimi uskotaan Suomen marsalkka, vapaaherra Carl Gustaf Emil Mannerheimille, joka astuu toimeensa heti, kun tämä laki on tullut voimaan.

3 §.

  Kun tasavallan presidentti Mannerheimin toimikausi päättyy tai hän muuten luopuu presidentin toimestaan tahi tulee siitä pysyvästi estyneeksi, on uusi tasavallan presidentti valittava, niinkuin Suomen hallitusmuodossa ja muissa laeissa siitä on säädetty.

4 §.

  Tasavallan presidentti Mannerheimilla on oikeus joko kokonaan tai osittain siirtää pääministerille ne tehtävänsä, jotka koskevat asetusten antamista, armahdusvallan käyttämistä, erivapauden myöntämistä, Suomen kansalaiseksi ottamista ja kansalaisuudesta vapauttamista sekä virkaan nimittämistä ja virasta vapauttamista.

  Pääministerille 1 momentin nojalla siirretyt asiat käsitellään samassa järjestyksessä, kuin tasavallan presidentille kuuluvien asiain käsittelystä on säädetty.


Helsingissä 4 päivänä elokuuta 1944.

Tasavallan Presidentin tehtävien hoitajana
 Pääministeri EDWIN LINKOMIES.




Oikeusministeri Oskari Lehtonen.


Suomen asetuskokoelma 508/1944.

Katso myös[muokkaa]