Valtioneuvoston päätös läänien vaakunoista

Wikiaineistosta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Suomen asetuskokoelma 50/1962.


Valtioneuvoston päätös
läänien vaakunoista.
Annettu Helsingissä 18 päivänä tammikuuta 1962.
____________


 Sisäasiainministeriön esittelystä valtioneuvosto on läänien vaakunoista 13 päivänä tammikuuta 1961 annetun asetuksen (21/61) 4 §:n nojalla vahvistanut läänien vaakunat seuraavasti:

Uudenmaan läänin vaakunana on Uudenmaan maakunnanvaakuna. Kilven päällä on kreivikunnan kruunu.

Turun ja Porin läänin vaakuna on muodostettu Varsinais-Suomen ja Satakunnan maakunnanvaakunoista siten, että kilven oikeanpuolisessa kentässä on Varsinais-Suomen vaakuna ja vasemmanpuolisessa kentässä Satakunnan vaakuna. Kilven päällä on herttuakunnan kruunu.

Ahvenanmaan läänin vaakunana on Ahvenanmaan maakunnanvaakuna. Kilven päällä on kreivikunnan kruunu.

Hämeen läänin vaakuna on muodostettu Hämeen ja Satakunnan maakunnanvaakunoista siten, että kilven oikeanpuolisessa kentässä on Hämeen vaakuna ja vasemmanpuolisessa kentässä Satakunnan vaakuna. Kilven päällä on herttuakunnan kruunu.

Kymen läänin vaakuna on muodostettu siten, että kilven oikeanpuolisessa kentässä on Karjalan maakunnanvaakuna ja vasemmanpuolisessa kentässä Kymenlaakson maakuntaliiton vaakuna, jonka selitys on seuraava: katkoisen kilven sinisessä yläkentässä hopeinen, nouseva, hyppäävä lohi, jonka varukset kultaa, hopeisessa alakentässä reunoihin ulottuva sininen verkko. Kilven päällä on herttuakunnan kruunu.

Mikkelin läänin vaakuna on muodostettu Hämeen ja Savon maakunnanvaakunoista siten, että oikeanpuolisessa kentässä on Hämeen vaakuna ja vasemmanpuolisessa kentässä Savon vaakuna. Kilven päällä on herttuakunnan kruunu.

Kuopion läänin vaakunana on Savon maakunnanvaakuna. Kilven päällä on kreivikunnan kruunu.

Pohjois-Karjalan läänin vaakunana on Karjalan maakunnanvaakuna. Kilven päällä on herttuakunnan kruunu.

Vaasan läänin vaakuna on muodostettu siten, että kilven oikeanpuolisessa kentässä on Pohjanmaan maakunnanvaakuna ja vasemmanpuolisessa kentässä alkuperäinen Vaasain vaakuna: kultakentässä musta Vaasain tunnuskuva. Kilven päällä on kreivikunnan kruunu.

Keski-Suomen läänin vaakuna on muodostettu siten, että kilven oikeanpuolisessa kentässä on Hämeen maakunnanvaakuna ja vasemmanpuolisessa kentässä Keski-Suomen maakuntaliiton vaakuna, jonka selitys on seuraava: hopeisessa kentässä musta, punavaruksinen soidinmetso. Kilven päällä on herttuakunnan kruunu.

Oulun läänin vaakuna on muodostettu siten, että kilven oikeanpuolisessa kentässä on Pohjanmaan maakunnanvaakuna ja vasemmanpuolisessa kentässä Kajaanin kaupungin vaakunan osa seuraavan selityksen mukaisesti: sinisessä kentässä kultainen kaksitorninen linna, jonka ikkuna- ja oviaukot punaiset. Kilven päällä on kreivikunnan kruunu.

Lapin läänin vaakuna on muodostettu Pohjanmaan ja Lapin maakunnanvaakunoista siten, että kilven oikeanpuolisessa kentässä on Pohjanmaan vaakuna ja vasemmanpuolisessa kentässä Lapin vaakuna. Kilven päällä on kreivikunnan kruunu.


Helsingissä 18 päivänä tammikuuta 1962.


Sisäasiainministeri Eemil Luukka.


Hallitusneuvos Paavo Lihtonen.


Katso myös[muokkaa]