Viron itsenäisyysjulistus

Wikiaineistosta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Manifesti kaikille Vironmaan kansoille

Vuosisatojen saatossa Viron kansa ei ole koskaan kadottanut vapaudenkaipuutaan. Sukupolvesta toiseen on säilynyt salainen ajatus, että huolimatta synkästä orjuudesta ja vieraan vallan sorrosta tulee aika, jolloin "kaikki päreet kummastakin päästä edeten roihahtavat liekkeihin" ja "Kalev tulee kotiin tuodakseen lapsilleen onnen".


Nyt on se aika tullut.


Ennen näkemätön taistelu kahden kansakunnan välillä on murskannut Venäjän tsaarinvallan lahonneet perustukset. Kaikkialla Sarmatian lakeuksilla leviää tuhoava sekasorto uhaten alistaa kaikki entisen Venäjän valtakunnan piirissä asuvat kansat alleen. Saksan voittoisat armeijat lähenevät lännestä ottaakseen osansa Venäjänmaan perinnöstä ja ennen kaikkea saadakseen haltuunsa Itämeren rannat.


Tällä kuluvalla tunnilla on Viron maapäivät, maamme ja kansamme laillisena edustajana, yksimielisesti yhdessä Viron demokraattisten poliittisten puolueiden ja järjestöjen kanssa, kansojen itsemääräämisoikeuteen tukeutuen, katsonut tarpeellisiksi seuraavat päättäväiset toimet Viron maan ja kansan kohtalon takaamiseksi:


VIRO,

on julistettu tänään historiallisissa ja kansallisissa rajoissaan

ITSENÄISEKSI DEMOKRAATTISEKSI TASAVALLAKSI.


Itsenäiseen Viron tasavaltaan kuuluvat: Harjumaa, Läänemaa, Järvamaa, Virumaa yhdessä Narvan kaupungin ja sitä ympäröivien alueiden kanssa, Tartumaa, Võrunmaa, Viljandimaa ja Pärnumaa yhdessä Itämeren saarten Saarenmaan, Hiidenmaan ja Muhumaan kanssa sekä kaikki muut alueet, joissa virolaiset asuvat alkuperäisenä enemmistönä. Tasavallan rajojen lopullinen määrittely koskien Latvian ja Venäjän raja-alueita tullaan toteuttamaan kansanäänestyksin maailmansodan päätyttyä.


Edellä mainituilla alueilla ainoaa korkeinta valtaa ja järjestysvaltaa käyttää Viron maapäivien asettama kansanvaltainen Viron pelastuskomitea.

Viron tasavalta haluaa pysyä täydellisesti puolueettomana suhteessa sen naapurivaltioihin ja- kansoihin, ja vastaavasti odottaa näiltä tasapuolisuudeksi täydellistä puolueettomalta.

Viron sotaväkeä vähennetään sen verran, että se riittää sisäisen järjestyksen turvaamiseen. Venäjän armeijassa palvellevat virolaissotilaat kutsutaan kotiin ja kotiutetaan

Ennen kuin Viron perustava kokous, joka on valittu yleisillä, suorilla, salaisilla ja suhteellisilla vaaleilla, kokoontuu ja säätää maan lopullisen hallitusmuodon, kaikki toimeenpano- ja täytäntöönpano kuuluu maapäiville ja sen asettamalle Viron väliaikaiselle hallitukselle, joiden toimintaa säädellään seuraavien periaatteiden mukaisesti:

1. Kaikki Viron tasavallan kansalaiset riippumatta heidän uskonnostaan, kansallisuudestaan tai poliittisesta katsontakannastaan ovat tasavertaisessa asemassa tasavallan lain ja oikeusjärjestyksen edessä.

2. Kaikille kansallisille vähemmistöille, venäläisille, saksalaisille, ruotsalaisille, juutalaisille sekä muille taataan oikeus kulttuuriautonomiaan.

3. Kaikki kansalaisoikeudet, ilmaisun-, paino-, uskonnon-,kokoontumis- ja yhdistymisvapaus sekä oikeus lakkoon että yksilön ja hänen kotinsa koskemattomuuteen kuuluvat kiistämättömästi jokaiselle Viron tasavallassa ja ne taataan laeilla, joita hallituksen tulee välittömästi alkaa työstämään

4. Väliaikaiselle hallitukselle annetaan tehtäväksi järjestää välittömästi oikeusjärjestys kansalaisten turvaksi. Kaikki poliittiset vangit vapautetaan välittömästi.

5. Kaupunkien, kuntien ja kuntien paikallishallintoja pyydetään välittömästi jatkamaan väkivaltaisesti keskeytettyä työtään.

6. Yleisen järjestyksen turvaamiseksi tulee välittömästi muodostaa kaupunkeihin ja maaseudulle paikallishallintojen tuella kansanmiliseejä ja kansalaisten itsepuolustusjärjestöjä.

7. Väliaikaiselle hallitukselle on annettu tehtäväksi luoda viivyttelemättä demokraattiselta pohjalta lakiesityksiä maakysymyksen, työväenkysymyksen sekä ruoka- ja talousongelmien ratkaisemiseksi.

Viro!

Seisot toiveikkaan tulevaisuuden kynnyksellä, jossa sinä olet vapaa ja itsenäinen päättämään ja määräämään kohtalostasi! Ala rakentaa omaa kotiasi, jota hallitset lailla ja järjestyksellä tullaksesi arvoiseksesi jäseneksi sivistyskansojen perheen joukkoon. Kaikki kotimaasi pojat ja tyttäret yhdistyneinä pyhään tehtävään meidän kotimaamme rakentamiseksi. Meidän esi-isiemme tämän maan puolesta vuodattama hiki ja veri velvoittaa meiltä tätä; meidän jälkipolvemme vaativat meiltä tätä.


Jumala varjelkoon Sinua
Ja runsaasti siunatkoon
Mitä ikinä Sinulle tapahtukoon
Rakas Isänmaani!


Kauan eläköön itsenäinen demokraattinen Viron tasavalta!

Kauan eläköön rauha kansojen kesken!


Viron maapäivien vanhintenneuvosto Tallinna, 21. helmikuuta 1918


Lähde[muokkaa]

  • Tämän suomennetun itsenäisyysjulistuksen on alun perin Wikipedian sivulle Viron itsenäisyysjulistus kirjoittanut käyttäjä IP-osoitteesta. Alkuperäinen muokkaushistoria on saatavilla tämän linkin kautta. Tekstin on leikannut ja tänne siirtänyt käyttäjä QWerk ilman attribuutiota.