Lisäys artikkeliin koskien fragmenttilöytöä teoksesta "Kuninkaitten ja päällikköjen hallituksesta"
— Lisäys artikkeliin koskien fragmenttilöytöä teoksesta ”Kuninkaitten ja päällikköjen hallituksesta” (Kirjoittajan huomautus)
Koska Helsingfors Dagblad, numerossa 93, on katsonut tarpeelliseksi referoida Ruotsin Aftonbladetin mukaan kirjastonhoitaja Klemmingin kertomuksen käsikirjoitusfragmentin ”Kuninkaitten ja päällikköjen hallituksesta” -löydöstä, lienee toimitus valmis julkaisemaan joitakin (myös Aftonbladetille tarkoitettuja) lisäsanoja samasta asiasta.
Kyseiset pergamenttilehdet esiintyivät Virolahden ja Pyhtään pitäjien tilikirjojen kansina, jotka eivät suinkaan, kuten herra Klemming antaa ymmärtää, jo vuonna 1812 tulleet Suomen arkistoon, vaan kuuluivat niihin moniin suomalaisiin tilikirjoihin, jotka vasta muutama vuosi sitten siirrettiin tänne Ruotsin kamariarkistosta. Haluamme siksi merkitä muistiin, että herra Klemmingh ei huomannut tätä pergamenttikansiota käydessään läpi kamariarkiston pergamenttikansioita ennen niiden siirtoa Suomeen. Täällä löydön teki apulaiskirjastonhoitaja tohtori Elmgren, sen jälkeen kun valtionarkiston johtaja, tohtori Bomansson, oli Keisarillisen senaatin pitkään sitten antamien määräysten mukaisesti luovuttanut nämä lehdet yliopiston kirjastolle. Löytö oli siten tohtori Bomanssonin tekemä siinä määrin, että hän oli ensimmäinen, joka ne löysi ja tunnisti niiden pääasiallisen sisällön. Apulaiskirjastonhoitaja Elmgren oli kuitenkin se, joka tarkemmassa tulkinnassa löysi käsikirjoituksen kirjallisen merkityksen ja ilmoitti siitä Historialliselle Osakunnalle, mikä pian herätti huomiota Ruotsissa. Kun asiakirja täällä oli kopioitu julkaisua varten, pyysi Klemming Tukholmassa saada sen nähtäväkseen. Hänen toiveensa täytettiin mielellään siinä oletuksessa, että tavallinen hienotunteisuus estäisi asiakirjan julkaisemisen ennen kuin sen kirjallinen omistaja olisi saanut siitä hyötyä. Herra Klemming ei ole antanut tällaisten harkintojen vaivata itseään. Hän on lisäksi imartelevassa kirjeessä Suomen keisarilliselle senaatille pyytänyt saada pitää harvinaisen asiakirjan kuninkaallisen kirjaston lukuun, ja keisarillinen senaatti on ’’jalomielisesti’’ hyväksynyt tämänkin toiveen, ilman että minkään kotimaan kirjallisen auktoriteetin olisi tarvinnut lausua siitä mitään.
Y. K.
Lähde: Helsingfors Dagblad 27.4.1868 (96), s. 1.
Käännös: Mik@el