Satanen muistelmia Pohjanmaalta: 14. Koston päivä

Wikiaineistosta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
13. Ajo-huvit 14. Koston päivä.
Satanen muistelmia Pohjanmaalta
Kirjoittanut Sara Wacklin
15. Eräkäs


Monta huvi-toimea pidettiin vielä tämän jälkeen. Kaupungin kauppaa tekevä porvaristo toimitti suuren paalin pormestari Liljedalin salissa venäjän kenraalien Suchtelenin, Buxhöfdenin, Schuvaloffin, Kamenskin, Toulschoffin y. m. kunniaksi.

Vaikka kaikki eivät olleet saapuvilla, oli joukko kuitenkin suuri ja loistava.

Tanssi oli vilkas, tarjotut syötävät ja juotavat runsaat, rouvas-puolet koreat ja virkut. Mutta muutamat nuoret tytöt olivat niin lyhyt-mieliset, että vietettynä loistavilta upsieri-puvuilta, halveksivat monen kaupungin omista herroista halvemmissa puvuissansa. Nämä monta kertaa tulivat kovin yllytetyksi siitä, että immet, jotka jo olivat luvanneet tanssin omillensa, kumminkin kävivät upsierin kanssa, joka myöhemmin oli heitä pyytänyt. Ylenkatsotut herrat pitivät tämän loukkauksen hyvässä muistossa.

Sotaväen paikkakunnalta pois muutettua, olisi tanssi halullisille rouvas-puolille jo kyllä kelvannut tavallisesti puetettu tanssi-kumppali. Mutta ensiksi saivat kyllä kauan odottaa tanssi-huvia, ja kun vihdoin sellaiset toimitettiin, ei niitä tyttöjä ensinkään pyydetty tanssimaan, jotka upsierien paalissa olivat ylönkatsoneet kaupungin omia herroja. Vaikka kyllä katkera oli heidän nähdä että nyt tanssittiin tyttöjä, joista ennen melkein mitään ei oltu huolittu, eivät he kuitenkaan tahtoneet omistaa, vielä vähemmin osottaa mielipahaansa tästä. Koston himosta herrat sillon tällön ilkeästi kysyivät seiniä myöten istuvilta tytöiltä miksikä eivät tanssi.

Syystä ettei se meitä enää huvita, vastasivat muutamat kopeasti.

Toinen sanoi: Jumalan kiitos! siitä himosta olen päässyt.

Mutta katuvaisten silmissä kun rupesi kyyneliä kuohumaan, niin pehmitti se herrain kovat sydämet sovinto-valssiin, ja monta muuta tanssia tekivät sovinnon täydelliseksi.