Sivu:Pääskynen 5 15 05 1909/10

Wikiaineistosta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä sivu on oikoluettu

[s. 10]kiipesivät heidän jäljessään. Ja poliisit, jotka tahtoivat ottaa heidät kiinni, tulivat kaikki kymmenen heidän perässään. Katolle päästyään alkoivat pojat juosta kirkon kupukaton ympäri, ja vanhemmat ja poliisit perässä. Pulla oli jäänyt alas ja haukkua räkätti siellä vimmatusti. Kierrettyään kupukaton tulivat pojat taas tikapuitten luo ja alkoivat kiivetä alas, isä ja äiti jäljessä ja poliisit viimeiseksi. Alhaalla otti Pulla heidät suurella ilohaukunnalla vastaan.

Pojat juoksivat kirkon portaita alas ja toiset jäljessä, he juoksivat yli senaatintorin ja pitkin Sofian katua kauppatorille. He juoksivat huutaen, sillä tietysti he kaikki huusivat, yhä eteenpäin satamaan päin. Siellä tuli meri eteen. Pojat eivät voineet hillitä vauhtiaan, vaan mulskahtivat veteen. Isä ja äiti pelästyivät ja hyppäsivät heitä auttamaan. Poliisit pelkäsivät heidän hukkuvan ja seurasivat perässä. Oli siinä vedessä pulikoitsijoita. Mökö ja Luru uivat ja huusivat ja Pulla ui heidän jäljestään. Isä ja äiti kiljuivat ja koettivat saada pojista kiinni. Ja poliisit koettivat auttaa heitä kaikkia vedestä.

Kaupungilla oli paljon väkeä liikkeellä ja ne juoksivat katsomaan tätä hälinää. Niitä tuli joka taholta ja kohta oli tori niin täynnä kansaa, että raitiovaunutkaan eivät päässeet kulkemaan, vaan liikenne oli pysäytettävä.

Pulla pääsi eräästä kohdasta nousemaan rannalle ja Luru seurasi häntä ottaakseen Pullan kiinni. Tätä eivät toiset uidessaan huomanneet.

Vihdoin saatiin Kiljusen herrasväki rannalle ja kaikki kymmenen poliisia nousi vedestä ylös. Silloin huomasivat Kiljuset, että Luru oli poissa.

— Hän on hukkunut! huusivat he, ja isä, äiti ja Mökö hyppäsivät jälleen veteen etsiäkseen häntä. Poliisit, joiden tehtävänä on pelastaa hukkuneita, hyppäsivät tietysti myöskin. Ja siellä nyt koko joukko oli jälleen meressä. Poliisit sukelsivat ja Mökö ja äiti sukelsivat. Isä oli niin lihava, että hän ei mitenkään päässyt veden alle. Oli se sukeltamista. Vesi aivan kuohui. Ja ihmiset rannalla huusivat kauhusta, kun luulivat pienen pojan sinne hukkuneen. Jota enemmän he huusivat, sitä enemmän kokoontui kansaa torille. Olipa siinä tungosta.

Torilla oli Luru vihdoin saanut Pullan kiinni ja tuli se kainalossaan katsomaan, mitä varten kaikki niin kovasti huusivat. Kun hän näki vanhempansa, veljensä ja poliisit yhä sukeltamassa, huusi hän: